Intr-o lume normala, ar putea fi o curiozitate, ceva la care casti gura ca la zoo sau la muzeul ciudateniilor. La Bacau, insa, imaginea pacientilor de la Spitalul Judetean, in pijamale, pe strazile orasului, sunt la ordinea zilei.
Scapa pe poarta ori de câte ori le vine dorul de duca. Ii vezi la plimbare tihnita prin soarele blând al toamnei, la taclale pe banca in parc, in autobuz. Unii dintre ei merg pâna la Piata Sud, la cumparaturi, ba au fost vazuti si la Piata Centrala, alaturi de familiile venite sa ii viziteze. Altul merge periodic la Biblioteca municipala, sa comunice pe Facebook.
Altii ies la cersit pe trotuar si isi scot la vedere betesugurile, ca sa impresioneze.
Aventuri in pijamale
Acum trei zile, doua doamne paciente mergeau agale prin oras, cu posetele pe umar, in halate inflorate si târlici de plastic, iar sacosele le tradau ca fusesera la cumparaturi. In aceasi zi, alti doi pacienti, un el si o ea, se plimbau lipsiti de orice inhibitie prin Parcul Cancicov, cu pijamalele suflecate pâna la genunchi, iar el o tinea tandru de gât pe partenera sa.
Iarna trecuta, un alt pacient in pijamale a fost vazut si fotografiat urcându-se intr-un autobuz in statia de la Tic-Tac. Afara ningea abundent, iar omul a ajuns cu greu in statie, zgribulit de frig, târâindu-si papucii de casa prin zloata de pe trotuar. La teatru inca nu au fost vazuti.
In curtea Spitalului Judetean exista doua chioscuri alimentare, de la care pacientii ar putea sa isi cumpere unele dintre produsele necesare pe timpul internarii. Insa ei prefera sa paraseasca institutia, ca sa mai schimbe si peisajul. Una dintre scuzele des invocate este ca sunt nevoiti sa umble pe la farmaciile din apropiere, ca sa îsi cumpere medicamentele prescrise în tratamente, dar absente din spital.
Regulament formal
Problema cea mai mare este insa ca evadarile din spital faciliteaza raspândirea bolilor, a microbilor, a infectiilor intraspitalicesti. Teoretic, toate aceste lucruri nu ar trebui sa se intâmple, iar locul pacientilor ar trebui sa fie in spital, mai ales pentru binele lor, si nu pe strada.
“Regulamentele spitalului interzic pacientilor sa paraseasca incinta unitatii medicale. Când ambele porti erau inchise si erau pazite de portari, asa ceva nu se intâmpla. Spitalul este foarte vast, in curte este acum si un santier care lasa spatii mari de acces, iar unii pacienti reusesc sa iasa cu masinile rudelor care le vin in vizita.
Portarii ii iau la intrebari pe cei ce vor sa iasa si ii intorc din drum, dar pacientii tot afla cai de iesire. Este, practic, imposibil sa fie urmariti pas cu pas. Situatia se va schimba când santierul va fi inchis, gardurile vor fi refacute, iar portile vor fi pazite”, a declarat Mirela Romanet, purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean Bacau.
Pe hârtie, toare regulile sunt bine puse la punct, iar personalul medical este primul care ar trebui sa le aplice. „Echipamentul de lucru il duci de acasa: halat, incaltaminte, boneta, manusi. Te schimbi la vestiar, iti strângi parul sub boneta, pui masca pe figura si doar asa urci in sectie, unde se urmaresc anumite circuite, septic si aseptic.
Hainele de lucru nu ai voie sa le porti in alta parte. Daca iesi din spital echipat astfel, obligatoriu la intoarcere iti schimbi echipamentul. Pentru anumite sectii, pesonalul medical trebuie sa aiba facut un set de analize. Dupa contactul cu pacientul, personalul medical isi face obligatoriu igiena.
Pentru vizitatori exista, de asemenea, reguli: au acces intre anumite ore, trebuie sa poarte halat de protectie si incaltaminte speciala, de protectie.
Pacientii nu au voie, dupa internare, sa aiba la ei nimic de acasa, nici macar hrana, in afara de pijamale si câteva obiecte de toaleta. Sunt interzise fumatul si consumul alcoolului. Iar iesirea din sectie fara avizul medicului este interzisa”, ne-a spus o asistenta medicala de la Spitalul Judetean.
Iar acestea nu sunt singurele reguli de manual pe care toti ce au acces in orice unitate spitaliceasca trebuie sa le urmeze cu strictete, pentru ca sa nu intre in spital cu o boala si sa iasa cu trei.