7 septembrie 2024
Zona zeroEu știuPacienții infectați cu noul coronavirus COVID-19, care au simptome ușoare și niciun...

Pacienții infectați cu noul coronavirus COVID-19, care au simptome ușoare și niciun factor de risc, pot fi tratați la domiciliu!

Recomandarea este cu atât mai fundamentată în cazul în care spitalele sunt aglomerate cu pacienți bolnavi cu noul coronavirus, unii în stare gravă, pe ATI!

Pacienților aflați la domiciliu li se recomandă să fie plasați de familii într-o încăpere bine aerisită, în care să stea singuri.

Pentru a se evita alte infectări printre membrii familiei se recomandă ca spațiile comune să nu fie folosite de cei bolnavi sau dacă sunt să fie permanent aerisite.

În cazul în care necesită îngrijire, trebuie limitat numărul acestora la o singură persoană, care are o stare de sănătate bună și nu are alți factori de risc. Nu se va permite accesul vizitatorilor!

Pacientului trebuie să i se pună la dispoziție măști medicale pe care să le poarte pe cât se poate de mult, și să le schimbe zilnic. Persoanele care nu pot tolera masca medicală trebuie să aibă o igienă respiratorie riguroasă: gura și nasul trebuie acoperite cu un șervețel de hârtie de unică folosință atunci când tușesc sau strănută. Materialele utilizate pentru acoperirea gurii și nasului trebuie aruncate sau curățate în mod corespunzător după utilizare.

Îngrijitorii trebuie să poarte o mască medicală, care să le acopere gura și nasul atunci când se află în aceeași cameră cu pacientul.

Folosiți lenjerie și veselă dedicate pentru pacient; aceste obiecte trebuie curățate după utilizare și pot fi reutilizate, în loc să fie aruncate.

Curățați și dezinfectați suprafețele obișnuite care sunt frecvent atinse în camera în care este îngrijit pacientul, cum ar fi noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier. Mai întâi trebuie utilizat săpun sau detergent obișnuit și apoi, după clătire, trebuie aplicat un dezinfectant obișnuit care conține 0,1% hipoclorit de sodiu (echivalentul a 1000 ppm).

Curățați și dezinfectați suprafețele băilor și a toaletelor cel puțin o dată pe zi. Trebuie utilizat mai întâi săpun sau detergent obișnuit pentru curățare și apoi, după clătire, trebuie aplicat un dezinfectant obișnuit care conține 0,1% hipoclorit de sodiu.

Spălați hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale pacientului folosind detergent obișnuit și spălați-le cu mâna sau la mașină, la 60 – 90° C, apoi uscați-le bine. Puneți lenjeria contaminată într-o pungă pentru rufe. Nu scuturați rufele murdare și evitați contactul dintre materialele contaminate și pielea sau alte haine.

Când personalul medical furnizează îngrijiri la domiciliu, acesta trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor pentru a alege echipamentul de protecție personală adecvat și pentru a aplica recomandările privind măsurile de precauție pentru transmiterea prin picături de secreție sau prin contact direct.
Aceste recomandări se găsesc și în ghidul referitor la utilizarea corectă a echipamentului de protecție pentru personalul medical.

Pentru pacienții confirmați de laborator drept cazuri ușoare, care sunt îngrijiți la domiciliu, și care urmează să fie eliberați din izolarea la domiciliu, cazurile trebuie să aibă rezultat negativ la testarea PCR de două ori pentru probe colectate la interval de cel puțin 24 de ore. Dacă testarea nu este posibilă, OMS recomandă ca pacienții confirmați să rămână izolați timp de încă două săptămâni după ce simptomele dispar.

Dr. Ioana Dinu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img