5 noiembrie 2024

Pacienti din centrele universitare, in sectia de urologie a Spitalului Judetean Bacau

Sectia de urologie a Spitalului Judetean se confrunta in aceasta perioada cu toata patologia specifica acestei specializari.

Pe cele 30 de paturi sunt internati, aproape permanent, bolnavi cu afectiuni grave – calculi renali, litiaze, hematurii si chiar tumori renale sau vezicale si de prostata.



Cei patru medici care lucreaza aici sunt nevoiti sa intervina chirurgical in 95 la suta din cazurile internate.

„Intervenim chirurgical pentru ca 95 la suta din patologia sectiei este de urgenta. Avem cam 120 de pacienti pe luna, iar interventiile permit ca, in 4-5 zile, pacientul sa poata pleca acasa. Suntem, totusi, o sectie de chirurgie, asa ca acest procent nu trebuie sa sperie pe nimeni. Pe de o parte, ne bucuram ca pacientii vin la noi, sunt constienti ca trebuie sa ia contact cu medicul atunci când sufera de o boala si au incredere in noi.”
dr. Alexandru Anghelus, medic specialist, sef sectie Urologie

Pentru ca sectia este dotata cu aparatura de ultima generatie, aici sunt internati si pacienti din afara judetului. Unii dintre ei chiar sunt trimisi din Iasi de catre medici si profesori universitari, care au recomandat sectia bacauana pentru tratarea unor patologii specifice. „Suntem singura sectie din spital care primeste pacienti dintr-un spital universitar, tocmai pentru ca avem un laser cu care putem sparge pietrele rinichiului si ureterului, dar putem rezolva si alte patologii, tumorale de exemplu.

In plus, intr-adevar, sectia a fost dotata cu aparate ce ne permit sa abordam toata patologia de pe aceasta specialitate. Cam 17 la suta dintre pacientii de pe sectia noastra sunt din alte judete, Botosani, Suceava, Neamt si Iasi”, a mai explicat medicul sef al sectiei.

Tot aici este si un vaporizator cu plasma, o inovatie in domeniul rezectiei de prostata, principala interventie chirurgicala in Urologie, dar si un rezetoscop bipolar pentru adenoamele de prostata, care duce la o rata de vindecare net superioara, la conditii mai bune pentru pacient, la scurtarea duratei de spitalizare, la complicatii mult mai putine. Macar aceste doua, plus altele, cum ar fi fluroscopul pentru endoscopii in blocul operator, fac ca serviciul medical al sectiei de Urologie din Bacau sa fie printre primele din tara.

Cel mai grav caz care s-a internat in aceasta perioada pe sectie este al unui tânar de 26 de ani, care a ajuns in spital cu o durere banala. In urma investigatiilor s-a descoperit ca acesta suferea din nastere de o modificare a rinichiului stâng, care a trebuit sa fie scos chirurgical, iar rinichiul drept a necesitat o remodelare. Un caz foarte rar.

Recomandari

Medicul urolog Alexandru Anghelus recomanda ca la cea mai mica durere, pacientii sa se prezinte la specialist. Cea mai grava este hematuria (urinarea cu sânge), chiar daca nu are niciun alt simptom (durere, febra etc).

In plus, barbatii cu vârsta de peste 50 de ani este bine ca macar o data sa se prezinte la un control urologic si, mai ales, sa faca analiza PSA, pentru depistarea precoce a unui cancer de prostata. Este bine, mai spune medicul specialist, si ca toti cei care au fost depistati cu pietre la rinichi sa se adreseze in spital.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri