Un barbat de 52 de ani lupta de multe luni cu o infectie provocata de stafilococul auriu. Pacientul a fost operat intr-un spital din Piatra Neamt. Ulterior a fost tratat fara succes pentru complicatii in spitalul din Neamt, dar si in Spitalul Judetean de Urgenta. Dupa externare a aflat ca are infectie cu stafilococ auriu. O singura reteta il costa pensia pe jumatate de an. Pentru ca nu-si poate cumpara medicamentele si nu mai suporta suferinta, a cerut ajutorul medicilor bacauani. Usa SJU Bacau este insa inchisa pentru el.
Ion Soldeanu are doar 52 de ani, dar pare la capatul puterilor. Barbatul a inceput sa se resimta inca de acum 10 ani din cauza mediului toxic in care a lucrat peste doua decenii. S-a imbolnavit de astm, iar dupa cativa ani a fost diagnosticat si cu coxartroza. “Mi-au explicat medicii ca tratamentul cu hidrocortizon mi-a mancat calciul din oase, ne-a spus Ion Soldeanu. Aveam nevoie de proteza la ambele solduri. Prima operatie am facut-o la Bucuresti. A decurs fara probleme, iar la externare m-au trimis cu ambulanta acasa.” Pentru a doua operatie, la piciorul drept, pacientul nu si-a mai permis Bucurestiul. “Am ales Piatra Neamt. M-am dus si eu dupa cum am auzit ca ma costa mai putin, ca medicii nu cer atat de multi bani.”
Infectie dupa un an
A fost operat in februarie 2009. “La externare aveam jumatate de picior amortit, dar medicul m-a asigurat ca-si revine. Nu mi-a recomandat exercitii, nu mi-a dat Salvare pana acasa. Mi-a spus sa ma intorc doar daca am probleme.” Si problemele au aparut. La peste un an dupa operatie i s-a umflat piciorul. S-a dus la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU), unde medicul de garda in sectia de ortopedie i-a prescris un unguent si un calmant. Dupa cateva pilule inghitite a facut hemoragie digestiva si a lesinat in curte. A fost transportat din nou la SJU, unde a fost internat in sectia de gastroenterologie. Dupa ce i s-a ameliorat starea a fost trimis la Ortopedie. “Il cunosteam pe dr. Ioan Neagu, caruia ii cerusem o consultatie mai inainte. Mi-a spus ca nu are ce-mi face si sa ma duc la Piatra. Pana la urma a vorbit cu medicul de la Piatra si s-au inteles sa curate rana de puroi, sa ma puna pe picioare fiindca eram anemic si sa ma trimita acolo.” In lunile care au urmat, infectiile si drumurile intre spitalele din Bacau si Piatra Neamt s-au tinut lant.
Reteta de 3000 de lei
“Din decembrie 2010 pana in februarie 2011 am stat internat la Piatra. Mi-au dat tratament, dar infectia nu ceda. Abia spre sfarsit se parea ca merge mai bine. M-au externat. In aprilie aveam iar infectie si m-am dus la control. Abia atunci mi-a zis medicul sa fac la un laborator din Bacau o antibiograma, sa se vada la ce antibiotic este sensibila infectia.” Intors acasa, bolnavul a mers la un medic chirurg, caruia i-a platit 110 lei pentru consultatie si care i-a dat recomandare pentru laborator. “Abia cand am luat rezultatul am aflat ca am infectie de atata vreme din cauza stafilococului auriu. M-am dus cu rezultatul la Piatra Neamt, unde medicul mi-a dat o reteta cu un medicament care costa 150 de lei fiola. Ar trebui sa iau 20, deci m-ar costa 3000 de lei. Nu am atatia bani.” De altfel, si farmacistii i-au spus ca acest tratament se administreaza in spital, sub supraveghere medicala.
Nu a fost primit la SJU
Miercuri, 6 iulie, Ion Soldeanu s-a dus din nou la SJU. Face dovada cu un bilet de internare semnat si parafat de dr. Ioan Neagu, medic ortoped. “M-am cainat la el si a fost de acord sa ma interneze, dar a zis ca depinde de seful de sectie, dr. Nafornita. L-am asteptat pe seful sectiei, dar cand a auzit ce vreau a spus ca nu are ce-mi face, ca ar insemna sa cheltuiasca o suta de milioane pe mine.” Ion Soldeanu a plecat acasa asa cum a venit. Acum nu stie incotro sa apuce. “Am o pensie de boala de 500 de lei, iar sotia mea lucreaza in confectii pe 600-700 de lei. Numai un drum la Piatra Neamt ma costa 60 de lei cu masina unei cunostinte. Si asa am cheltuit zeci de milioane cu operatia la piciorul asta.”
„Pacientul nu a fost internat pentru ca medicul sef de sectie este cel care decide in astfel de cazuri. Bolnavul a fost internat la un spital care are acelasi grad de competenta ca si spitalul nostru. El trebuie sa se duca la Piatra Neamt, unde sa fie tratat sau de unde sa fie trimis la un spital de grad superior, mai exact o clinica universitara.” „Ce vina am eu ca am luat stafilococul auriu? Probabil ca tot dintr-un spital l-am capatat. Nici macar nu mi-au spus, luni de zile, ce as putea avea. Acum nu stiu ce sa fac. Nu pot face nimic pe langa casa si traiesc numai cu calmante.”
Mirela Romanet, purtator de cuvant al SJU Bacau
Netratata la timp si corect, infectia cu stafilococul auriu poate duce la moartea pacientului prin septicemie sau meningita. Aceasta bacterie este intalnita frecvent in spitale, unde provoaca infectii ce se pot declansa pe perioada internarii sau dupa externarea pacientului.
Ioan Soldeanu a cotizat peste 20 de ani la sistemul asigurarilor sociale. Unul dintre drepturile fundamentale ale pacientului si asiguratului este acela de a-si alege medicul si unitatea sanitara in care sa fie tratat.
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.