23 ianuarie 2025

Pachețel, ore de pian, hăinuțe personalizate! „Uniformizarea” copiilor ocrotiți, interzisă prin lege!

Standardele de calitate pentru asistații din centrele de îngrijire și recuperare vor fi modificate prin ordin de ministru. Actul normativ, care se află în dezbatere publică, se adresează tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate – copii, vârstnici, persoane cu handicap -, dar, în mod special, minorilor. Prima noutate vizează alimentația.

Astfel, centrele rezidențiale trebuie să asigure accesul copiilor la hrană și în perioadele dintre mesele obligatorii. În fiecare unitate vor exista frigidere care să conțină „fructe și legume proaspete, alimente neprocesate și desert, la care beneficiarii să aibă acces oricând și dacă doresc”. Minorilor care merg la grădiniță/școală li se va oferi o gustare consistentă, între micul dejun și prânz, sub formă de pachet.



De asemenea, vor fi majorate sumele destinate copiilor instituționalizați pentru achiziționarea de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte obiecte, sume care vor fi acordate direct beneficiarilor, astfel încât aceștia, sub îndrumarea „persoanei de referință”, să-și poată cumpăra ce doresc.

Fără ghete și jachete comandate!

Ce înseamnă asta? Că nu vor mai fi achiziționate centralizat bunuri, prin decizia DGASPC, ci „se vor atribui sume de bani fiecărui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora în societate, pe motiv că poartă haine identice și de aceleași culori”, arată Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Copiii trebuie să dețină obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte curate, decente și neuzate, ținute variate, colorate și vesele, adaptate vârstei și potrivite pentru fiecare anotimp.

„Sunt interzise orice fel de practici de «uniformizare» a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toți copiii din centru sau dintr-o grupă/modul”, ceea ce este o noutate pentru multe unități de ocrotire.

Le vor fi respectate aspirațiile

Actul normativ mai prevede organizarea de petreceri la zilele de naștere ale copiilor instituționalizați, de excursii, tabere, activități sportive, culturale, de recreere. La capitolul „Sănătate” se stipulează că va fi promovat un stil de viață sănătos și va fi asigurat accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanță cu nevoile fiecăruia. De asemenea, va fi respectat dreptul la educație al copilului, „dorințele și aspirațiile fiecăruia”.

Teoretic, asta înseamnă că un copil cu înclinații spre pictură, balet sau pian va putea urma cursuri cu un profesor specializat, în afara programei. Standardele de calitate reprezintă „cerințele minimale” privind eficiența activităților desfășurate în raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele așteptate.

Atenție, licențierea serviciilor sociale va depinde de îndeplinirea acestor condiții! De noile standarde de calitate va depinde și nivelul standardelor de cost, mai exact al sumelor alocate de la bugetul de stat pentru finanțarea centrelor și serviciilor sociale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img