Master-planul pe apa, la final!
Membrii ADIB s-au intâlnit, ieri, la Directia Agricola pentru a primi ultimele instructiuni. Pâna pe 23 noiembrie, trebuie aprobat master-planul pe apa in toate comunele. In caz contrar, judetul Bacau risca sa piarda 117 milioane de euro. Valoarea fondurilor cât si timpul scurt pâna la depunerea proiectului a determinat PSD, PNL si PD-L sa declare “consens”.
Ieri, la ora 9,30, sala Directiei Agricole ar fi trebuit sa fie plina cu primari sau angajati ai primariilor din judet, convocati sa participe la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB). Subiectele erau foarte importante, mai ales ca 30 noiembrie este ultima zi in care poate fi depus master-planul judetean pentru apa si canalizare. Or nu toate documentele sunt gata. Tocmai primarii mai au niste chestiuni de rezolvat: trebuie sa aprobe lista de investitii, planul de finantare, delegarea de gestiune catre CRAB, in cazul in care au deja sisteme de apa, iar cei din mediul urban, care beneficiaza de investitii in prima etapa, si studiul de fezabilitate. ADIB a fost infiintata special pentru a accesa fonduri europene destinate modernizarii retelelor de apa-canal. Proiectul poate aduce judetului fonduri nerambursabile, dar trebuie depus pâna pe 30 noiembrie 2010 la Ministerul Mediului. Prin urmare, interesul trebuia sa fie maxim. Din ADIB fac parte CJ si 84 de consilii locale. In loc de 84 de primari sau de reprezentantii lor, in sala erau doar 15 persoane. Dragos Benea, presedintele CJ, a explicat ca “delegarea gestiunii catre CRAB, primul punct de pe ordinea de zi, interesa doar 22 de comune. Cred ca erau, la 9,30, macar 15 persoane in sala”.
“Nu vrem sa avem obstacole!”
Lipsa de interes ar putea fi, totusi, un motiv de ingrijorare. Vor reusi edilii sa treaca toate documentele prin CL in 2 saptamâni daca nici macar sa ajunga la sedinta la ora fixata nu au reusit? Mai ales ca doar orasele vor beneficia de investitii in primii ani. In intervalul 2014-2018, pot primi fonduri si localitatile cu 3.000 – 10.000 de locuitori, iar intre 2018 si 2037, cele sub 3.000 locuitori. Presedintele CJ Bacau le-a vorbit primarilor despre importanta aplicatiei si despre faptul ca exista o intelegere intre partidele importante de a nu bloca master-planul. “Sunt anumite localitati care, la apa sau ape uzate, nu sunt vizate pe termen scurt. Efectele, in campania electorala din 2012, nu vor fi dintre cele mai benefice, se vor percepe niste taxe pentru aceste servicii”, a explicat Dragos Benea. Pentru a fi sigur ca primarii inteleg ce inseamna aceste investitii pentru urmatorii 50 de ani, Dragos Benea l-a invitat la intâlnire si pe Constantin Scripat, prefectul judetului. Acesta a repetat faptul ca proiectele sunt foarte importante si le-a sugerat edililor sa-i ceara ajutor daca se ivesc probleme in CL: “Rugamintea mea este sa nu le tratam politic, sa lasam orgoliile deoparte. Sunt proiecte care vizeaza intregul judet si nu vrem sa avem niciun fel de obstacole.” Primarii au primit modele de hotarâri de consiliu, modele de expuneri de motive si modele de rapoarte de specialitate. Au primit si sfaturi. Nu le ramâne decât sa aprobe hârtiile pâna pe 23 noiembrie. In caz contrar, tot efortul depus in ultimii 3 ani pentru infiintarea asociatiei, a CRAB si elaborarea master-planului a fost in zadar.
Silvia Patrascanu