Peste 600 de copii din județul Bacău au fost diagnosticați cu o malformație cardiacă, dintre care 100 au fost operați. La vârste foarte mici, când nu face efort, copilul nu pare a fi bolnav, astfel că unii părinți nu dau importanță bolii. Unii refuză chiar să-l ducă pe copil la operație. Amânarea intervenției chirurgicale are consecințe dezastruoase pentru copil.
Statisticile arată că anual în România se nasc peste 1.000 de copii cu o boală cardiacă. La nivelul județului Bacău, în evidența cabinetului de pediatrie (unde este singurul medic pediatru cu competență în cardiologie) din cadrul Ambulatoriului (policlinica) de Copii al Spitalului de Pediatrie Bacău sunt 600 de cazuri de malformații de cord (comunicări anormale între camerele inimii).
Dintre acestea, unele sunt cu defect septal atrial, altele cu defect septal ventricular și destul de multe cu malformații ale vaselor care pleacă din inimă. „Este evident că numărul cazurilor s-a înmulțit îngrijorător, acum sunt mult mai frecvente la copii”, ne-a declarat doctorița Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. „Malformații de cord au fost și înainte, totuși, nu atât de multe”.
Aceste cazuri sunt urmare a faptului că mama copilului, în timpul sarcinii, a luat medicamente nepermise, a fumat ori s-a expus la noxe. Dar boala poate fi și ereditară. Ea este prezentă la copii încă din primele zile după naștere. La această vârstă, însă, simptomatologia nu este evidentă, astfel că părinții o pot sesiza mai greu. „La vârstele mici, malformația este ușor suportabilă”, mai spune doctorița Aurelia Țaga.
„Copilul nu face efort, astfel că nu are manifestări și părintele nu conștientizează gravitatea bolii. Pe măsură ce crește, efortul inimii este mai mare și apar semne care pot fi ireversibile”. Prin suprasolicitarea cardiacă, plămânul se încarcă mereu cu sânge, astfel că dacă nici la o vârstă mai mare nu se intervine copilul se alege cu complicații pulmonare. Medicii pediatri se confruntă adesea cu asemenea cazuri.
Nu cu mult timp în urmă au avut un copil de șapte ani care nu putea sta în picioare. Era cianotic (vânăt) tot corpul și abia respira. Boala evoluase într-atât încât i-au fost afectați și plămânii. Pentru că unii părinți își neglijează copilul, medicii sunt nevoiți să-l țină internat. În prezent, în Secția de Recuperare Nutrițională se află sub îngrijire o fetiță în vârstă de un an și jumătate cu o malformație de cord, care este ținută sub tratament specific în spital pentru că medicii nu au siguranța că în familie i se dă medicația necesară.
Intervenția chirurgicală, singura salvare
Singura soluție pentru rezolvarea unor astfel de cazuri este intervenția chirurgicală. Din cei 600 de copii diagnosticați, 100 au fost deja operați, la Clinica de la Târgu Mureș. Însă, aceasta este foarte aglomerată iar în ultima vreme a fost și în lucrări de reabilitare. Astfel că accesul la operație s-a restricționat, multe cazuri programate fiind amânate. Acum clinica și-a reluat activitatea și, prin urmare, și programările la intervenție chirurgicală.
Numai că unii părinți se lasă greu convinși că operația este vitală și singura salvare a copilului. O mamă, cu o fetiță de un an și jumătate, diagnosticată cu malformație cardiacă și care, cum plânge sau mănâncă, se învinețește, nu consideră că trebuie să se grăbească să meargă cu ea la operație, deși medicii i-au spus că micuța este în pericol în fiecare clipă și au și programat-o pentru intervenție chirurgicală.
„Încă o dată atenționăm părinții să nu neglijeze recomandarea de intervenție chirurgicală la vârste mici, chiar dacă semnele bolii nu se manifestă, din punctul lor de vedere”, insistă doctorița Aurelia Țaga. „Orice medic de familie care are un copil în evidență poate sesiza un suflu la nivelul inimii. Acesta este un semn al unei probleme cardiace”.
Scris de Elena Țîntaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.