21 octombrie 2024
ActualitateOtravurile din mancare / E-uri cancerigene pe masa bacauanilor

Otravurile din mancare / E-uri cancerigene pe masa bacauanilor

Laptele de la unele centre de colectare din judet este botezat cu apa sau tot felul de substante chimice periculoase pentru sanatate. Si la un abator de bovine, veterinarii au descoperit in carne nitriti, nitrati, azotiti si apa. Lunar, specialistii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor fac expertize pentru depistarea reziduurilor de pesticide
in legumele si fructele de import.

Specialistii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu scapa din ochi unitatile care prelucreaza, depoziteaza si valorifica produse de origine animala. In ultimele trei luni, veterinarii au efectuat 70 de inspectii in doua abatoare de bovine din judet, de unde au prelevat mai multe probe pentru examenele fizico-chimice, toxicologice, microbiologice si teste de sanitatie. aIntr-un caz, rezultatele examenului fizico-chimic au fost necorespunzatoare. La analiza carnii s-au descoperit nitriti, nitrati, azotiti si apa. Mult mai grava este problema intalnita la unele centre de colectare lapte crud. In zece situatii s-a constatat ca laptele din gospodariile particulare contine apa si chiar substante chimice”, ne-a declarat dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bacau. Probleme de acest gen s-au gasit si la exploatatiile de animale producatoare de lapte. Noua probe s-au dovedit a fi cu cantec, fiind descoperite tot felul de adaosuri in lapte. Nici la unele hipermarketuri lucrurile nu sunt tocmai bune. aAici au fost probleme mai ales cu pestele. Probabil, produsul nu era foarte proaspat cand a fost congelat”, mai spune dr. Vlad.



Legumele si fructele din import sunt analizate lunar

Si produsele de origine vegetala sunt supuse controlului periodic de catre specialistii de la DSVSA Bacau. In ultimele trei luni, laborantii au facut numeroase analize cerealelor, dar si vinului din depozitele producatorilor bacauani. aS-au efectuat analize pentru determinarea aflatoxinei in grau si porumb (substanta care este cancerigena n.a.) si plumbului in cereale si vin. Pana in momentul de fata nu exista nici un motiv de ingrijorare, rezultatele obtinute fiind sub limita admisa. In cazul plumbului in vin, in unele probe metalul a fost nedetectabil”, ne-a spus dr. Daniela Lupascu, seful Serviciului Siguranta Alimentelor. Si portocalele importate din Grecia, conopida de Spania si morcovii din Turcia au ajuns in laborator, insa plumbul nu a fost detectabil. In morcovi, nectarine si castraveti nu au fost gasite nici urme de cadmiu. Specialistii de la DSVSA sustin ca in cazul in care depisteaza metale grele sau urme de reziduuri pesticide in produsele de import se instituie stare de alerta la nivel national.

aNU” pentru E-urile din alimente!

Veterinarii atrag atentia si asupra pericolului privind consumul de alimente imbogatite cu substante artificiale. Daca unii aditivi nu sunt considerati periculosi decat in cantitati mari, sunt E -uri foarte toxice. aAromele si enzimele trebuie utilizate doar daca sunt in beneficiul consumatorului si daca nu creaza falsa impresie legata de prospetimea unui produs. In ce priveste aromele, acestea ar trebui utilizate doar daca efectul dorit nu poate fi obtinut prin folosirea de condimente”, spune dr. Vlad. Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img