Criza vacii nebune ii pune la lucru pe veterinari
Criza vacii nebune care a facut prapad in anii „90 a fost principalul subiect al seminarului stiintific de formare profesionala institulat sugestiv aNoi metode rapide de detectare a pericolelor pentru siguranta alimentelor”, la care au participat si veterinarii bacauani. aancrederea consumatorilor an siguranta pe care o prezinta produsele alimentare a fost zdruncinata, pe alocuri, an ultimii ani, de crizele sanitare din acest domeniu. Pentru a face fata acestei provocari, Uniunea Europeana a elaborat o strategie globala menita sa restabileasca ancrederea cetatenilor an siguranta alimentelor pe care le consuma, ade la ferma la furculitaa. Strategia prevede norme stricte pentru produsele alimentare, pentru sanatatea si bunastarea animalelor si pentru produsele fitosanitare. Aceste standarde se aplica atat produselor alimentare fabricate an UE, cat si celor importate”, precizeaza dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau.
Sa nu acceptam produse expirate!
Urmare a episoadelor majore privind securitatea alimentara, respectiv a marilor crize din anii „90: criza avacii nebune”, criza furajelor contaminate cu dioxina si falsificarea uleiurilor de masline, siguranta alimentelor este un subiect de actualitate. Cel putin aceasta a fost concluzia la care au ajuns participantii seminarului, printre care s-au aflat si specialisti francezi. aMetodele clasice de detectare a pericolelor din alimente sunt lungi, dificile si, uneori, imprecise. an prezent au fost conturate noi cai de investigatie stiintifica pentru a realiza metode alternative, rapide si fiabile, capabile sa raspunda confirmarilor cantitative”, spune dr. Vlad. Veterinarii au concluzionat ca cele mai importante riscuri asupra sanatatii, asociate cu alimentele sunt contaminarea microbiologica a acestora, contaminarea chimica cu pesticide, metale grele sau alte substante toxice, folosirea de aditivi alimentari interzisi sau in cantitati mai mari decat cele permise, prezenta antibioticelor in alimente, alergiile alimentare. a Noi, consumatorii trebuie sa fim mult mai exigenti si sa sesizam organele statului ori de cate ori ne intalnim cu produse alterate sau expirate”, crede seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara. Scris de Lili Adochitei
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.