Doctor an filosofie, prof. Alina Caprioara a cochetat/cocheteaza si cu statutul de jurnalist/publicist. Spirit nonconformist, cultivand profunzimea discursului, virtutile libertatii si demnitatii, profesoara bacauanca ne ofera, la Institutul European (Iasi, 2009), volumul Discursul jurnalistic si manipularea, demers editorial care fusese distins, ca dizertatie doctorala, cu Magna cum laude de catre lumea academica. antr-o vreme an care discursul lenes mai cugeta anca asupra otravirii patriotico-strategice a fantanilor, a pustiirii campurilor cu holde, Alina Caprioara aduce an prim-plan, cu argumente metafizice, logice si juridice, practica otravirii spatiului public prin manipulare jurnalistica. Specialistului, dar si cititorului care risca mereu sa fie manipulat, ai sunt radiografiate admirabil diferite tehnici de manipulare prin intermediul carora obiectivitatea este spulberata prin minciuna, sofisme, supralicitarea sau minimalizarea unor evenimente, figuri retorice abuziv utilizate, titluri tendentioase, manipularea ilustratiilor etc. Radiografia discursivitatii, discursul jurnalistic, manipulare si discurs, manipulare prin textul jurnalistic sau prin conditiile de producere, manipularea an universul discursului jurnalistic, precum si un interesant studiu de caz care vizeaza suspendarea unui lider politic, reprezinta reperele fundamentale ale volumului. „Manipularea este principala boala care afecteaza discursul jurnalistic. Singurul medicament consta an puterea corpului social de a recunoaste si extirpa, prin nefrecventare, sursele manipularii”, afirma autoarea.
Studiul Alinei Caprioara, fundamentat pe o vasta si elevata bibliografie (peste 130 de lucrari), avand ca „materie prima” si zece ziare romanesti de referinta, vizeaza o serie de finalitati de ordin stiintific si pragmatic, structurate pe mai multe paliere: metodologic, explicativ, descriptiv, operational si instrumental.
Otravirea spiritului prin manipulare jurnalistica”Mass-media, noteaza cercetatoarea, este simultan, artizana unui vis si obiectul unei deziluzii: visul ca libertatea an toate formele sale se va manifesta absolut an acest mediu, deziluzia ca obiectivitatea si relevanta s-au pierdut an subiectivism si evenimential. Aceasta carte este expresia unui efort de clarificare, antemeiere si argumentare a ideii conform careia, chiar si antr-un spatiu social marcat de interese si de partizanate, anca se mai poate distinge antre adevar si fals, just si injust, adecvat si inadecvat”. Discursul jurnalistic si manipularea nu este o carte destinata doar specialistilor si jurnalistilor. Profesorii de Logica, de pilda, vor gasi minunate exemple din presa romaneasca prin care vor putea preda fericit despre sofism. Cititorii de gazete si reviste vor avea ansa cel mai mare profit din lectura, pentru ca, avertizati stiintific, vor putea evita capcanele otravirii care, din antichitate ancoace, asi face mendrele an spatiul public.
Ion Fercu