27 noiembrie 2024

Otrava sau apa potabila?

– bacauanii care si-au montat in locuinte filtre pentru apa spun ca apa de la robinet este otravita – cei care spun acest lucru au la indemâna dispozitive de testare a calitatii apei potabile, iar apa ar contine nitriti, nitrati si materii fecale – DSP Bacau respinge aceste afirmatii si spune ca apa este controlata zilnic si corespunde din toate punctele de vedere

Tot mai multi bacauani contesta calitatea apei furnizata de Compania Regionala de Apa Bacau. Cele mai multe ecouri ale nemultumirii lor se aud in asociatiile de proprietari, iar reclamatiile s-au inmultit de la ultima modificare a tarifelor pentru metrul cub de apa, respectiv, 7,49 de lei. Presedintii si administratorii au preluat de fiecare data sesizarile consumatorilor si au cautat in zadar raspunsuri la CRAB pentru ca nu le-au primit.



Mai mult, oamenii s-au dus cu mostre de apa la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, insa, nu au primit rezultatele bacteriologice. Printre persoanele care au facut demersuri in ceea ce priveste testarea apei potabile este Dragos Craciun, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 108, care, va chema in instanta CRAB, DSP si Primaria Bacau pentru a afla adevarul despre calitatea apei din Bacau si motivele care au condus la majorarea tarifelor la apa rece.

Putem testa singuri calitatea apei

O demonstreaza chiar o femeie din Bacau. Maria Olaru spune ca a inceput sa acorde o mai mare atentie consumului de apa potabila de la robinet, in conditiile in care sotul ei, dr. Adrian Olaru a fost diagnosticat cu o boala incurabila. „«Ce se intâmpla doamna cu apa din Moldova, pentru ca 80 la suta din pacientii mei provin de acolo?!? Ce fel de apa beti, de unde provine? Sa stiti ca din cauza apei s-a imbolnavit sotul dumneavoastra!», a spus medicul bucurestean care l-a diagnosticat pe doctor cu neoplasm faringian. De atunci mi-am cumparat un filtru special pentru apa pe care l-am montat in bucatarie si am inceput sa testez apa pe care o consum. Mi-am cumparat si un dispozitiv de testare a calitatii apei potabile.

Acesta indica numarul de substante solide dizolvate in apa, testeaza temperatura si are functia «hold» pentru o citire corecta. Dispozitivul ajuta pentru a verifica buna functionare a sistemelor RO de filtrare a apei prin testarea substantelor dizolvate”, declara Maria Olaru. Ea spune ca in cazul in care TDS-ul este mai mare decât pragul minim, adica 50 ppm (mg/l), consumul de apa de catre celulele corpului uman devine mai dificil si pot aparea efecte nocive.

Demonstratie socanta!

Curiozitatea m-a impins la usa familiei Olaru, iar Maria mi-a pus in fata doua pahare cu apa: unul cu apa de la robinet, iar celalalt cu apa potabila filtrata de sistemul propriu pe care si l-a montat in bucatarie. Este foarte greu sa descriu in câteva cuvinte sentimentul pe care l-am avut la finalul testarii când s-au ridicat fecalele la suprafata paharului cu apa potabila din reteaua orasului. Scârba este cuvântul potrivit.

Revenind la experiment, Maria Olaru si-a scos dispozitivul de testare a calitatii apei potabile, iar rezultatul a fost urmatorul in urma masuratorilor: apa filtrata avea 008 mg/l substante solide dizolvate in apa, iar „apa potabila” de la robinet avea 193 mg/l substante solide dizolvate in apa, rezultat ce depaseste cu mult valorile permise (pragul minim 50 mg/l).

Cu alte cuvinte, apa de la robinet era mai poluata de 193 de ori decât o apa potabila. „Vreau si eu sa stiu pentru ce ma taxeaza pe mine CRAB cu 7,49 lei/mc de apa asa-zis potabila. Apa orasului este otravita! Nici izvoarele din comunele invecinate nu sunt potabile pentru ca apa contine nitrati si nitriti in valori mari si se poate muri din aceasta cauza!”, spune Maria Olaru.

Pentru a vedea câte impuritati are apa potabila de la robinet si apa filtrata, femeia a facut electroliza apei. Dispozitivul a fost introdus in aceleasi doua pahare si in foarte scurt timp, in urma efectelor chimice, apa de la robinet s-a ingalbenit, impuritatile s-au separat si au format un nor negru-cenusiu la suprafata apei, amestecat cu o pelicula grasa (vinetie/portocalie) despre care am aflat ca sunt materii fecale.

Nimeni, dar absolut nimeni nu cred ca ar fi avut curajul sa mai bea din paharul in care a fost pusa apa de la robinet, distribuita de furnizorul de apa al municipiului Bacau. „Când au vazut ce a ramas in pahar, toti cei care au venit sa le testez apa s-au dus la toaleta sa verse. Culmea este ca autoritatile locale stiu despre aceasta situatie si majoritatea si-au montat filtre pentru apa in locuintele lor si ale rudelor apropiate. Numai eu ii stiu pe câtiva de la DSP, Prefectura si Primaria Bacau. Cei care se stiu, de ce si-au montat filtre acasa? Pentru ca apa din reteaua orasului este potabila?!?”, se intreaba Maria Olaru.

DSP Bacau: apa este monitorizata

Dr. Antoaneta Dobreanu, sef Serviciu Evaluare Factori de Risc de Mediu din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau spune ca bacauanii nu trebuie sa aiba niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste calitatea apei.

“Apa este controlata zilnic si este corespunzatoare. Este posibil ca in in zonele de unde vin reclamatiile, persoanele respective sa aiba probleme cu instalatiile proprii. Noi recoltam zilnic probe de apa din 4 – 5 zone ale municipiului Bacau si nu au fost constatate modificari ale calitatii apei.

Cei care sustin contrariul pot aduce probe la noi sau mergem noi la ei sa recoltam probe de apa, pentru ca nici noua nu ne convine sa se intâmple ceva cu populatia orasului. Bacaul este supravegheat zilnic!”, declara dr. Dobreanu. In ceea ce priveste utilizarea in particular a dispozitivelor de testare a calitatii apei, reprezentanta DSP spune ca nu se poate pronunta. “Acele filtre au o incarcatura microbiana mare si nu ne putem pronunta. Noi recoltam apa doar din reteaua orasului”, spune medicul.

[wonderplugin_gallery id=”343″]

Nitratii si nitritii in apa – un risc urias pentru sanatate

Nitratii au o actiune toxica. Inca din 1945, au fost descrise imbolnaviri specifice la sugarii care primeau alimente pregatite cu apa. La acesti copii boala se manifesta prin dereglari intestinale dispeptice, dispnee pronuntata, tahicardie, cianoza. S-a constatat ca apa care contine o cantitate mai mare de 40-45 mg/l de nitrati provoaca la sugari methemoglobinemie azotica (intoxicatia acuta cu nitrati a sugarului).

Este cunoscut ca nitratii si nitritii prezenti in apa peste limita CMA (50 mg/l) pot declansa morbiditatea prin methemoglobinemie la copiii sugari alimentati artificial, numita si boala albastra. Boala este reversibila in conditiile unui tratament de specialitate si intreruperea utilizarii apei potabile cu continut de nitrati peste limita CMA. Pe lânga aceste implicatii in starea de sanatate a organismului, acesti ioni pot influenta in mod negativ secretia insulinei contribuind la declansarea diabetului zaharat sau formarea hormonului tiroidian. Eliminarea acestor compusi nocivi din apa potabila este posibila prin statiile de denitrare care se monteaza in mod normal pe conducta principala de alimentare a casei. De asemenea, nitratii pot fi eliminati si prin procesul de osmoza inversa, procentul de rejectie fiind de aproximativ 80 la suta. (Ramona Ionescu)

Apa se tot scumpeste, conductele ramân ciuruite

Ultima majorare a tarifelor la apa pusa in practica de Compania Regionala de Apa s-a produs la 1 mai 2015, când pretul general pentru apa potabila si canalizare a urcat de 6,66 lei/mc la 7,49 lei/mc, adica un plus de 12,46%. Separat, apa potabila se tarifeaza la 4,30 lei/mc, iar canalizarea cu 3,19 lei/mc, preturi cu TVA. Si tot separat, in termeni reali, din 2010 incoace, tariful pentru apa potabila pentru municipiul Bacau s-a mai majorat cu 5% la 1 iulie 2013 si cu 8,2% la 1 ianuarie 2014. Tot din 2010, canalizarea s-a scumpit cu 30% la 1 iulie 2011, cu 25% la 1 iulie 2013 si cu 35% la 1 ianuarie 2014, dupa cum arata documentele CRAB.

Scumpirile se fac cu aprobarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB), in conformitate cu prevederile contractului semnat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), de unde s-au obtinut fondurile pentru modernizarea retelelor de apa.

Cu toata modernizarea, retelele de apa sunt inca intr-o stare precara, mare parte fiind uzate excesiv, cu durata normala de functionare depasita. In aceasta situatie se afla 150 de kilometri de retele, din totalul de 324 de kilometri de retele din municipiul Bacau. In medie, se inregistreaza doua avarii la trei zile. „Vechimea retelelor, cât si materialele din care sunt confectionate (azbociment, otel, tuburi de beton precomprimat), coroborat cu marea aciditate a terenului in care sunt amplasate si electrocoroziunea avansata constituie cauza principala care conduce la aparitia avariilor in retelele de transport si distributie. Avem echipe (utilaje si oameni) de interventie suficiente pentru a rezolva avariile in timp optim”, se precizeaza intr-un comunicat al CRAB.

Ovidiu Pauliuc



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014