S-a intrebat cineva de ce au succes site-urile cu stiri aproape inventate despre marile realizari ale românilor, despre cât de buni, inteligenti si frumosi suntem? Despre olimpicii nostri care sunt, ni se spune, cei mai buni de pe planeta? Dar de ce Dan Puric aduna mii de oameni carora le vorbeste despre cam aceleasi lucruri, doar ca foloseste alte cuvinte?
Desigur, mai mult de jumatate din afirmatiile care se fac sunt prostii. Niste minciuni frumoase menite sa ne gâdile orgoliul national. Caci aici este problema: de un sfert de veac primim intr-una suturi in fund, palme dupa cap si, din când in când, câte un pumn in ficati.
Tot ceea ce facem ni se spune ca nu e bine, ca trebuie altfel, ca nu stim sa facem si sa dregem, ca nu avem habar pe ce lume traim. Cel putin pâna la aderarea la UE venea in fiecare an câte o echipa de experti care demolau tot ce se construise inainte, la recomandarea altor experti. Stam si ne uitam chiauni ca un taran venit prima oara la oras si prostit de un smecher cu alba-neagra. Stim ca banii pe care-i aveam la chimir nu mai sunt si nu ne dam seama cum s-a intâmplat, ca parca am fost mereu cu ochii pe ei.
Asadar, dupa atâta timp, românii vor sa auda si ceva bun despre ei. Si ca in economie, unde cererea determina oferta, si in relatia cu imaginarul colectiv se intâmpla la fel: unii cu multa imaginatie si mult timp liber se apuca sa creeze povesti despre cât de destepti si frumosi sunt românii, povesti care, evident, sunt inghitite pe nemestecate de un popor cu orgoliul cât casa.
Nu este rau sa ne mândrim ca popor; rau este când orgoliul ni se bazeaza pe fapte inventate sau aduse din condei. Nu, nu suntem spuma spumelor la olimpiadele de matematica, fizica sau chimie, sunt alte tari care an de an obtin locuri mult mai bune decât România.
La fel, pe piesele de metal ale turnului Eiffel nu scrie „made in Resita, România” pentru simplul motiv ca la momentul constructiei turnului, Resita nu era un oras românesc.