S-a dus vestea printer iubitorii de muzică clasică și religioasă despre „pădurea de fluiere” de sub cupola Bisericii „Sfinții Petru și Paul” din Bacău, la care lucrează de peste 4 ani de zile meșterul organist Ioan Bejan. Curaj, îndemânare, inovație. Din mâinile lui a ieșit ceva unic în Moldova: o orgă deosebită ca dimensiune și acustică.
La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de absolvenți de la Facultatea de Silvicultură Brașov (51 de persoane), promoția 1975, au ales stațiunea Slănic Moldova pentru a sărbători 44 de ani de la absolvire. Au venit din Arad, Oradea, Cluj, Craiova, Bacău, Iași, Brașov, București. Coordonatorul grupului, Virgil Cadar, le-a propus colegilor și o excursie în municipiul Bacău. Pe lângă Observatorul astronomic, Biserica Precista, vizitatorii au avut parte și de un mic concert surpriză, susținut de organistul Eduard Iosif Antal, venit să testeze orga aflată în stadiu de finalizare. Vizibil emoționat de aprecierile celor prezenți, meșterul Ian Bejan a prezentat câteva date despre orgă.
„La finalul acestei lucrări care este în proporție de 99,9% gata, îi mulțumesc mult maestrului Eduard Antal care a venit special astăzi aici, și care mi-a scos în evidență valorile instrumentului. Am testat-o și eu destul, dar este pentru prima dată acum, când am stat atent să ascult cu urechile mele, să descopăr alte imperfecțiuni, pe care doar eu le-am auzit. Mai sunt de făcut câteva retușuri.”Este o prietenie și o colaborare profesională veche între cei doi.
Organistul Antal Eduard Iosif va cânta la Slujba de Întâmpinare a Papei Francisc la vizita din București. „Nu este nimic special. O slujbă de sărbătoare care va fi în Catedrala Sf. Iosif, din str. General Berthelot, nr. 19, București.” Orga maestrului Bejan poate fi deja inclusă în itinerarul turistic al municipiului Bacău.