Din cauza scurgerilor de apă, sala de sport a Școlii Gimnaziale „Miron Costin” a devenit nu doar nefuncțională, ci și o potențială bombă biologică pentru elevi și profesori. În 2021, conducerea școlii speră ca Primăria să-i ofere, în sfârșit, ajutorul solicitat ani de-a rândul.
Luni, se redeschid, în sfârșit, școlile. În sălile de clasă și în cele de sport, în laboratoare și în amfiteatre, elevii vor fi întâmpinați cu urări de bun-venit. Posibil, vor fi și flori. În sala de sport a Școlii Gimnaziale „Miron Costin” din Bacău, în schimb, mesajul va fi diferit. Ce-i drept, și el e scris cu flori. Cu flori de mucegai. Cei 1.200 de elevi ai școlii care, anul trecut, și-a aniversat semi-centenarul, s-au obișnuit cu el. Dar nu s-au obișnuit sub nicio formă cu ideea că sala lor de sport va rămâne și în 2021 un potențial focar de infecție, cu mucegai pe pereți și pe tavan și cu o dușumea care, din cauza infiltrărilor de apă, arată precum cocoașa unui dromader. Nu s-au obișnuit nici părinții. Și, evident, nici profesorii. În ultimii ani, conducerea Școlii Gimnaziale „Miron Costin” a trimis mai multe adrese către Primărie, semnalând problemele de infrastructură existente și solicitând sprijin pentru reabilitare. Prima adresă poartă numărul 2709 și datează din 16 octombrie 2017.
Ultima e din 11 februarie, anul trecut. Și spune: „Revenim la adresele noastre anterioare, care semnalau probleme mari de infrastructură și dotare ale sălii de sport, ale laboratorului de chimie și vă înaintăm prin prezenta devizele de lucrări pentru cele două obiective întocmite de o firmă specializată, care cuprind lucrările de reabilitare necesare pentru estimarea costurilor. Vă rugăm să ne sprijiniți prin includerea acestor două obiective în proiecția bugetară pe anul în curs. Problemele legate de reabilitarea lor sunt semnalate de multă vreme deoarece aceste două obiective sunt folosite zilnic de toți elevii școlii, iar în situația în care se prezintă afectează inclusiv starea de sănătate a elevilor. În plus, anul acesta școlar, Școala Gimnazială «Miron Costin» va împlini 50 de ani de la înființare, prilej cu care ea va fi vizitată de mulți oaspeți în cadrul activitîților omagiale ce se vor organiza”. Adresele constituie mai mult decât un semnal de alarmă. Sunt un adevărat strigăt de ajutor. Unul surd.
Surde s-au dovedit însă și autoritățile locale. Cel puțin până acum. „Ajutor? Zero. Răspunsuri oficiale? Tot zero. Doar ceva promisiuni verbale. Concret însă, nu s-a mișcat nimic”, este poziția școlii. „Vom continua și în 2021 demersurile noastre, în speranța că noua administrație va înțelege gravitatea problemei și va include în buget suma necesară reabilitării, măcar în ceea ce privește sala de sport. Practic, trebuie refăcut acoperișul pentru a opri scurgerile de apă și trebuie o nouă hidroizolare. Și asta cât mai urgent deoarece degradarea este progresivă. Dosarele respective sunt la Primărie”, declară directorul școlii, prof. Liliana Adochiței.
În trecut, grație numărului mare de elevi, dar și a poziționării în imediata vecinătate a Bazinului de Înot, a Sălii de Atletism, a Sălii Sporturilor și a stadionului „Municipal”, Școala Gimnazială „Miron Costin” constituia una din principalele baze de selecție pentru diferitele ramuri sportive ale orașului. Astăzi, până și orele de educație fizică sunt compromise la această unitate de învățământ din inima Bacăului.
„Părinții refuză să-și lase copiii la orele de sport din sală din cauza mucegaiului de pe pereți. Și au perfectă dreptate. Ca să nu mai spun că în anii din urmă, prin proiectele Erasmus pe care le-am derulat în calitate de gazde, am avut musafiri din strănătate, din Anglia și Germania, iar în lipsa unui amifiteatru sau a unei alte săli mai spațioase, am ținut festivitățile aici, în sala de sport. Chiar dacă am încercat să acoperim o parte din pereți cu desene făcute de copii, vă dați seama ce impresie și-au făcut oaspeții noștri”, mărturisește directorul prof. Liliana Adochiței, care speră ca redeschiderea școlii să fie însoțită și de vești bune din partea administrației locale.
Speranța moare întotdeauna ultima. Numai că, până la urmă, moare și ea. Mai ales dacă va fi lăsată să zacă în mucegai, ca și până acum.
Foto: Ioan Bîșcă
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.