Aleșii locuitorilor din Comănești au dezbătut, marți după-amiază, propunerea lui Viorel Miron, primarul orașului, de a înființa Serviciul public de salubrizare, cu personalitate juridică.
Proiectul a fost inițiat după ce Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a verificat modul de colectare a deșeurilor și a amendat unitatea administrativ-teritorială cu 50.000 de lei, stabilind și obligația de a înființa serviciul respectiv.
Orașul Comănești are o firmă de salubrizare, Eco Valea Muntelui, dar aceasta nu poate obține licență din cauză că CL Comănești nu este acționar unic.
Două comune care s-au retras din proiectul derulat pe PHARE mai au câte o acțiune de 10 lei, la care refuză să renunțe. Neavând licență, Eco Valea Muntelui nu are dreptul să aducă deșeurile la Celula II Bacău, administrată de Eco Sud, operatorul județean.
Temporar, gunoiul a fost depus într-o hală, dar soluția punea în pericol sănătatea populației. „Azi a fost aprobată înființarea unei societăți pe acțiuni al cărei acționar unic este CL Comănești și care poate obține licență deoarece îndeplinește toate condițiile legale”, a declarat Viorel Miron marți, după ședința CL Comănești.
Proiectul a obținut 13 voturi „pentru” din partea PNL, un liberal fiind absent, și cinci „împotrivă” de la grupul PSD. Consilierii au înființat o societate pe acțiuni (SA), nu doar un serviciu cu personalitate juridică, deoarece au considerat că un serviciu ar fi restrâns aria de activități. „E ca și cum, în loc să înființăm un spital care să aibă mai multe specialități și să răspundă unei arii mai largi de nevoi, am fi înființat doar un dispensar, cu un singur medic de familie.
Noi vrem ca această nouă societate să asigure și colectarea deșeurilor, și servicii de deszăpezire, și întreținerea curățeniei orașului”, a spus Viorel Miron, în final.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.