15 noiembrie 2024

Primarul Viorel Miron: „Eu apăr interesele cetățenilor”

Orașul Comănești, amendat de ANRSC

Șase zile au verificat inspectorii Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) cum se desfășoară colectarea deșeurilor în orașul Comănești.

Aceștia au venit de la București ca urmare a sesizărilor trimise cetățeni, spun reprezentanții Prefecturii, ba nu, spune primarul Viorel Miron, „au avut temă de la autoritățile județului să ne controleze” și „să ne sperie”.



Pe scurt, deșeurile din Comănești nu sunt primite la Celula II din cauză că operatorul Eco Valea Muntelui nu are licență și sunt depozitate într-o hală dezafectată. Inspectorii ANRSC au venit, au verificat, au amendat UAT Comănești cu 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi) și au stabilit sarcini.

„Au cerut să înființăm un serviciu public de salubrizare cu personalitate juridică și să nu întreruperm fluxul colectării deșeurilor”, a declarat Viorel Miron. Primarul afirmă că lucrurile ar fi mult mai simple dacă s-ar dori.

„Noi avem o firmă de salubrizare, Eco Valea Muntelui, înființată pe un proiect european, firmă care are utilaje, are și experiență, dar nu e licențiată. Am rămas fără licență din cauză că niște comune au plecat din proiect.

Două dintre cele care au plecat, Asău și Brusturoasa, mai au câte o acțiune de 10 lei – 0,01% din capitalul social – , la care nu vor să renunțe.

Ca să obținem licență trebuie să fim acționar unic”, susține Viorel Miron.

Termenul dat de ANRSC: 24 august

Aleșii din Comănești s-au întâlnit în ședință extraordinară marți, după conferința comună a Consiliului Județean și Instituției Prefectului, ceea ce ar putea însemna că sunt deschiși dialogului.

„Nu au aprobat înființarea serviciului de salubrizare deoarece a fost prea din scurt și nu au avut timp să se lămurească de ce trebuie să înființăm un nou serviciu atâta timp cât avem o firmă funcțională.

Vom relua discuția în ședința ordinară din august”, a declarat Viorel Miron, ieri. Termenul stabilit de ANRSC pentru înființarea serviciului de salubrizare e 24 august.

Aleșii Comăneștiului se vor întâlni înainte de această dată. Referindu-se la acuzația că orașul Comănești este blocat de gunoaie, primarul afirmă că soluția era simplă:

„Nu ar fi fost logic ca cele două comune să renunțe la acțiunile de 10 lei, iar noi să obținem licență pentru Eco Valea Muntelui, în loc să blocheze un oraș cu 24.000 de locuitori?”

Viorel Miron susține că a acceptat toate condițiile puse de ADIS: contractul cu Eco Sud, tarifele și modalitatea de plată. Ce urmează?

Fie se licențiază Eco Valea Muntelui, fie ia ființă serviciul public de salubrizare. Fără licență, Eco Valea Muntelui nu poate aduce deșeurile la Celula II.

Edilul nu a fost de acord cu amenda de 50.000 de lei aplicată de ANRSC. „Am refuzat să semnez și sunt hotărât să o contest în instanță.

Dacă vom fi obligați să o plătim va fi din cauza celor două comune care au ieșit din proiect, dar nu renunță la acțiuni. Suntem hărțuiți de jumătate de an ca să trecem la operatorul județean, care va impune monopol pe servicii și prețuri unice. Eu nu fac decât să apăr interesele cetățenilor”, a afirmat Viorel Miron.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014