constatarea aparține realizatorului Tv Rareș Bogdan, candidat la alegerile europarlamentare din partea Patidului Național Liberal
Domnule Rareș Bogdan, deschideți lista Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Ce-l determină pe un jurnalist de succes să se implice activ în politică?
Am luat această decizie, în primul rând pentru că m-am săturat să văd disprețul cu care Liviu Dragnea și al său PSD îi tratează pe români. Un dispreț care denotă suficiență, aroganță, ipocrizie și multă, foarte multă minciună. Noi, oamenii onești, nu mai putem sta deoparte dacă vrem să schimbăm ceva, pentru că ne confruntăm cu o clică pusă doar pe hoție și interesată să găsească o cale să-l scape pe Dragnea! A lăsa țara în continuare pe mâna lor înseamnă să îi trădezi pe români. Nu cred că vrem să trăim în țara în care jandarmii gazează protestatarii, în care cei aflați la putere iau decizii împotriva liniștii și bunăstării românilor, cu o mentalitate de vechili, fără niciun fel de principii. Eu refuz să accept că așa arată România în care ne creștem copiii! Vreau să fiu respectat la mine acasă, vreau să văd că politicienii iau decizii pentru interesul public, pentru oameni, pentru bunăstarea și liniștea lor, nu pentru o clică de partid!
La 30 de ani de la Revoluție, întreaga clasă politică pare compromisă, sondajele de opinie arată că românii au foarte puțină încredere în politicieni. E corectă percepția publică?
Tocmai pentru că foarte mulți sunt dezamăgiți de clasa politică am decis să candidez. Am convingerea că putem schimba această percepție, dacă procedăm așa cum trebuie: cu gândul la români și la nevoile lor! De asta este nevoie să scăpăm de Dragnea, de Vâlcov, în general, de toți condamnații care ocupă funcții importante în stat! Eu m-am luptat cu ei seară de seară, ani de zile. De aceea m-am hotărât să plec acum la Bruxelles, pe venituri mai mici decât aveam în presă. Puteți spune că sunt un idealist, însă eu mai cred în șansa României, în șansa noastră de a sta în primul rând, de a fi respectați în Europa, iar vocea noastră să conteze.
Cum vede Rareș Bogdan orașul Bacău?
Vin în Bacău dinspre Sibiu și Brașov. Între Brașov și Bacău sunt 180 de kilometri pe șosea, dar diferențele reale sunt de un secol! Intri în Bacău printr-un pasaj rutier subteran, înțeleg că a fost făcut cu fonduri europene de administrația liberală. Să nu vă supărați pe mine, eu spun ce cred și ce gândesc: cu cât pătrunzi mai mult în Bacău oraș, mai ales în anumite cartiere, există doar cenușiu și tristețe. Eu știu orașul încă din anii studenției, când veneam în vacanțe la niște prieteni. Astăzi, niciunul dintre ei nu mai locuiește în Bacău. Unii au plecat în străinătate, alții la Cluj sau la București. Între două crize ale apei și o mochetă sintetică montată în loc de gazon, știrile despre Bacău sunt inexistente. Semn că orașul moare. Și nici nu este de mirare, cu un primar care a pierdut o finanțare europeană pentru modernizarea Insulei de agrement, iar proiectele pentru atragerea de bani europeni sunt insignifiante. Ba da, am mai citit ceva despre Bacău: Spitalul Municipal, care ar fi fost primul spital public nou construit în România, tot la inițiativa liberalilor, este îngropat de PSD și de actualul primar.
Vedeți vreo rezolvare rapidă a situației?
Nu. Și, dacă vreți, mai continui și cu alte lucruri pe care le știu, deși nu-mi face mare plăcere! Când vă îmbolnăviți mai grav, voi, băcăuanii, mergeți la spitalele din Iași, Cluj și București. Actualul dumneavoastră primar a preferat să se împrumute decât să scrie proiecte europene. A învățat asta de la șefii săi, care refuză să construiască spitale regionale cu fonduri europene, refuză să lege Moldova de Ardeal cu o autostradă care are finanțare europeană, dar pe care PSD nu vrea să o acceseze. Județul Bacău este condus 30 de ani doar de PSD, iar cel mai longeviv președinte de Consiliu Județean, Dragoș Benea, candidează acum pentru un mandat de europarlamentar. Credeți că va face treabă la Bruxelles, dacă nu a reușit să scoată un județ din noroaie? Eu mă îndoiesc.
Veniți din Ardeal și se vorbește mult despre diferențele dintre Moldova și Ardeal. Sunt ele atât de evidente?
În mod categoric, da! Acolo, primarii au ales să muncească în folosul comunităților, acolo cu toții și-au dat mâna pentru dezvoltare, fie că vorbim despre Alba, Cluj, Oradea sau Arad. Iar cel mai bun barometru este că, astăzi, mulți tineri nu mai pleacă în Occident, ci aleg să rămână în țară, dar în aceste orașe. Peste tot sunt primari sau președinți de consilii județene liberali. Este clar că liberalii știu să scrie proiecte, să atragă fonduri. Ați avut și voi, aici, în Bacău, un astfel de exemplu și știți că am dreptate. Liberalii mei din Ardeal au construit parcuri industriale, infrastructură modernă. Ardealul este un model care poate fi exportat și în Moldova, una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene. De aceea, cred că cu tărie că după 26 mai, lucrurile se vor schimba, PSD va fi înfrânt, iar cei care vor pleca la Bruxelles vor ști să se bată pentru țara lor. De aceea, vă spun: Nu uitați să iubiți Bacăul, în fiecare zi! Nu uitați să iubiți România, în fiecare zi!