Spitalele publice din județul Bacău oferă și servicii medicale contra-cost, celor neasigurați sau asiguraților care, fie nu pot aștepta să le vină rândul la programare, fie nu au programare, și atunci preferă să scoată bani din buzunar, numai să primească mai rapid un rezultat.
La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, cea mai mare unitate din județ, serviciile medicale, care pot fi efectuate contra-cost sunt: analize medicale, investigații paraclinice, proceduri BFT (balneofizioterapie), consultații medicale, întreruperi de sarcină la cerere, ecografii, EKG, extracții sterilet, recoltare pentru test Babeș-Papanicolau, fișă medicală auto, fișă medicală port armă, fișa medicală de adopție, îmbălsămări / cosmetizări, procesare date personale, fișă observație spitalizare de zi sau continuă, coplată, spitalizări de zi și continue, la cerere, pentru neasigurați.
Toate aceste servicii înseamnă bani în plus în conturile unității medicale, iar sumele nu sunt de neglijat. „Veniturile obținute din aceste servicii, în anul trecut, de exemplu, au fost în valoare de 2.098.013 lei, iar în primele trei luni ale anului 2018 au fost în valoare de 522.144 lei, cele mai mari încasări fiind din analizele medicale, investigații radiologice și consultații medicale”, spune conducerea SJU Bacău. Dacă pentru a efectua un set de analize medicale de rutină sau o consultație la un specialist, nu este nevoie de nicio trimitere și poți solicita acest lucru prezentându-te la cabinetul de recoltare din ambulatoriu, altfel stau lucrurile când vine vorba de alte investigații, mai complexe. „Pentru ecograf sau examen computer tomoraf, pacienții trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere. Acestea nu sunt investigații care să se poată efectua, la cerere, fără opinia unui specialist”, a explicat Mirela Romaneț, purtător de cuvânt la SJU Bacău.
Banii din venituri proprii sunt investiți apoi în modernizarea sau achiziționarea de aparatură medicală. Spre exemplu, anul acesta, SJU Bacău are în derulare lucrări de investiții în valoare de 972.000 de lei, ce constau în realizarea de heliport pentru Unitatea de Primiri Urgențe și lucrări de extindere a Secției de Oncologie.
Ce spune legea
Orice spital public sau privat poate oferi servicii medicale la cerere, ni s-a transmis de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău. Aceste servicii medicale trebuie să aibă tarifele stabilite de comitetul director și să fie făcute publice. Un pacient care nu dorește să fie trecut pe o listă de asteptare poate opta pentru plata cash a respectivului tarif pe serviciu medical. În situația în care pacientul beneficiază de serivicii medicale din pachetul de bază, atunci coplățile sunt strict reglementate de Norma pentru fiecare serviciu medical din ambulatoriu, paraclinic, spitalizare continuă, spitalizare de zi, anatomie patologică etc. De exemplu: spitalul public sau privat poate solicita coplata doar pentru condițiile hoteliere cu confort sporit. Acestea pot să cuprindă și serviciile de TV și internet în salon, hrană suplimentară, acces într-un salon cu rezervă etc.
„Pot exista și determinări paraclinice – analize medicale, care nu sunt cuprinse în testele decontate de casele de asigurări. Pentru aceste determinări, unitatea medicală poate solicita plata lor. Legea prevede că spitalele care solicită coplată pentru servicii medicale făcute la cerere nu sunt obligate să ne raporteze aceste venituri. Obligația contractuală care o au este de a nu percepe coplată la acele servicii medicale pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate le decontează integral.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău
„În Spitalul Județean de Urgență Bacău se pot face inclusiv intervenții chirurgicale contra-cost, dar în mod special pentru pacienții neasigurați. Toți banii revin spitalului. Medicul care are contract în spital poate interveni și pe astfel de servicii medicale, dar fără a afecta programul operator de urgență. Nu se fac, în schimb, operații ce țin de chirurgia estetică, nici chiar contra-cost, decât dacă vorbim de o recomandare a unui medic specialist, cum sunt rinoplastiile, de exemplu.”
Adrian Popa, managerul SJU Bacău
Ce aparatură a cumpărat SJU Bacău
În primele cinci luni ale acestui an, Spitalul Județean Bacău a achiziționat aparatură medicală, din venituri proprii obținute și prin coplată, în valoare de aproape 380.000 de lei, printre care un aparat cu aer cald pentru încălzit pacienți, autoclav 50L, defibrilator cu padele pediatrice, ecograf, electrocardiograf, frigider pentru stocarea de sânge, monitoare funcții vitale, pistol pentru biopsie, unit dentar. Însă spitalul mai are în curs de achiziție și altă aparatură medicală, în valoare de 1.908.000 lei, pe lista de cumpărături fiind trecute: aspirator secreții, echipament gaz cromatograf, ecograf, histeroscop, incubator, lampă sciatică, masă chirurgicală, masă de lucru pentru gips, pat terapie intensivă sau ventilator nou-născuți.
Tarife percepute de SJU Bacău pentru pacienții neasigurați sau fără programare:
coplată la spitalizare continuă – 5 lei
tarif procesare date personale – 10 lei
rezervă confort sporit – 50 lei
însoțitor pentru copil – 25/35 lei
copie după bilet de ieșire din spital – 20 lei
eliberare copii după acte medicale – 20 lei
tarif înscriere concurs – de la 30 la 150 lei
hemoleucogramă completă – 15 lei
exudat faringian – 17 lei
examen urină – 17 lei
examen CT (computer tomograf) fără substanță de contrast – de la 60 la 175 lei
examen CT cu substanță de contrast – de la 180 la 450 lei
examen radiologic – de la 20 la 85 lei
ecografie generală (abdomen și pelvis) – 60 lei
fișă auto/ fișă port armă – 80 lei
consultație de specialitate – între 20 și 36 lei
administrare tratament (injecție) – 13 lei
administrare tratament prin puncție intravenoasă – 20 lei
EKG – 20 lei
ședință aerosoli – 14 lei
procedură BFT – între 8 și 20 de lei etc
Geta Panaite
Roxana Neagu