22 decembrie 2024

Opt „vranceni” aduc in Bacau, in premiera, Conferintele Model United Nations

Renumite la nivel mondial, Conferintele „Model United Nations”, proiect adresat tinerilor care le permite acestora sa se familiarizeze cu modul de functionare a Organizatiei Natiunilor Unite (O.N.U.), vor fi, din acest an, organizate si in Bacau. Proiectul, la nivel local, a fost asumat de organizatia non-profit „Eminenta ProVranceanu”, la initiativa a opt adolescenti curajosi si implicati, elevi eminenti ai Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau.

Ideea ca un asemenea proiect precum Conferintele Model United Nations poate deveni si al comunitatii bacauane s-a nascut intr-o dupa-amiaza de noiembrie 2014, intr-o pizzerie oarecare din Iasi. Adunati in jurul mesei, cu câte un suc si o felie de pizza, opt liceeni de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, dezbateau cu entuziasm ceea ce tocmai li se intâmplase: Conferintele M.U.N Iasi. Participasera la eveniment la recomandarea unui cadru didactic inimos, iar experienta traita in cadrul conferintelor nu putea sa se lase decât cu o „dezbatere” imediat dupa. Si cu nasterea visului ca un astfel de proiect trebuie si poate sa fie si al Bacaului.



Cei opt adolescenti „vranceni” sunt Ana Popovici, Vlad Chiriac, Vlad Dorneanu (foto), Olga Popescu, Petruta Balint, Iulia Apetrei, Tudor Botezatu si Eduard Haivas, iar cadrul didactic inimos este „profa” de engleza Diana Popa de la Colegiul National „Gh. Vranceanu”, devenita totodata, coordonator al proiectului Bacau M. U. N.

„Eram in clasa a IX-a, eram liceean boboc, iar intr-o zi, doamna profesoara de engleza mi-a spus ca la Iasi are loc o conferinta, ca mi s-ar potrivi si daca nu vreau sa merg. M-am informat putin, am aflat despre ce-i vorba si, impreuna cu un coleg am decis sa mergem. Asa am intrat prima data in contact cu ceea ce inseamna Conferintele M.U.N; am fost la Iasi unde am reprezentat Grecia”, povesteste Vlad Dorneanu. In urmatorul an scolar, la insistentele lui Vlad, Bacaul a fost prezent tot la Iasi, la Conferinte, prin Vlad si ceilalti sapte prieteni si colegi totodata. „Ne-a placut foarte mult, iar dupa conferinte, am iesit la o pizza unde, din discutie in discutie, am concluzionat ca putem face si noi, in Bacau, aceste Conferinte M.U.N., poate chiar mai bine!”, a spus si Vlad Chiriac, completat imediat de colega sa Ana Popovici, „ca e nevoie de un astfel de eveniment pentru tineri, ca-ti deschide perspective, ca intreaga comunitate bacauana are nevoie de asta si numai pentru ca, printr-un instrument comun de relationare a tinerilor – limba engleza – el poate duce la dezvoltarea acestei comunitati”.

Si s-au pus pe treaba!

Cei opt „vranceni”, sub coordonarea profesoarei Diana Popa, odata luata decizia de a aduce Conferintele Model United Nations si in Bacau, s-au pus, efectiv, pe treaba. Pas cu pas, asa cum treaba buna se face: constructia site-ului (www.bacaumun.org), crearea unei pagini de Facebook „Bacau MUN”, stabilirea etapelor in procesul de organizare a Conferintelor care vor avea loc pe 16-17-18 octombrie 2015, la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V. Karpen” din municipiul Bacau.

„M.U.N. reprezinta o conferinta adresata tinerilor din clasele IX – XII, in cadrul careia, exclusiv in limba engleza, delegatii reuniti in patru comitete, care reprezinta fiecare tara membra ONU – „Human Rights”, „Ecosoc”(Economic, Social), „Political” si o surpriza! – vor dezbate probleme specifice dupa formatul „Parlamentary” pe cel putin doua teme”, au explicat fondatorii Bacau MUN.

Pâna la Conferintele propriu-zise, din octombrie, echipa Bacau M.U.N. trebuie sa se mobilizeze pentru parcurgerea unor etape specifice precum: recrutarea, din rândul colegilor lor din toate liceele, a unei echipe de organizatori (departamentele mass-media, juratii si administrativul), urmând ca, odata aceasta stabilita, sa se intre in etapa cunoasterii si comunicarii. „Aceasta etapa – a spus Vlad Dorneanu – presupune intâlnirea si organizarea de evenimente in diferite spatii, precum ateliere de dezvoltare personala, teambuliding etc. care se vor desfasura in perioada iunie – august”.
Urmatoarea etapa, au explicat tinerii bacauani M.U.N, este cuprinsa intre sfârsitul lui august – inceputul lui septembrie si consta in stabilirea temelor pentru dezbatere in cadrul Conferintelor pentru fiecare comitet si, totodata, recrutarea participantilor la Conferinte, respectiv delegatii comitetelor.

Apoi, in zilele de 16, 17 si 18 ocotmbrie, vor avea loc Conferintele Bacau M.U.N., trei zile pline de reuniri pe comitete, aliante, dezbateri, rezolutii si premieri ale celor mai buni delegati. Astfel, in prima zi a Conferintelor, comitetele se vor reuni separat, vor forma aliante strategice si vor compune rezolutii. A doua zi, rezolutiile vor fi discutate, urmând ca, din cadrul fiecarui comitet de delegati sa treaca maxim doua-trei. In final, se decide ce rezolutie ramâne, iar aceasta se va dezbate in a treia zi a Conferintelor in cadrul Adunarii Generale unde vor fi reunite toate comitetele. Punctul final al Conferintelor va fi premierea delegatilor care s-au remarcat.
De mentionat ca toate etapele proiectului se deruleaza prin instrumentul comun de comunicare limba engleza.

Conferintele Bacau M.U.N., laprima editie, deja o traditie

Nascuta intr-o pizzerie oarecare din Iasi la finele anului 2014, ideea Conferintelor Bacau M.U.N. a devenit un proiect in sine, frumos si curajos, prin desfasurarea, efectiv, a acestora la finele lui 2015. Prima editie. Liceenii bacauani nu vor, insa, sa se opreasca aici. „Ne dorim ca acest proiect sa devina o traditie pentru Bacau”, au spus ei, foarte hotarâti. Iar tot ceea ce au gândit si au intreprins a convins deja parte din comunitatea bacauana, primele Conferinte Bacau M.U.N. bucurându-se si de sprijinul Dedeman si al altor institutii de inva’amânt, autoritati etc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img