15 ianuarie 2025

Opt milioane de euro pentru SMURD

In Bacau adie a speranta de viata

Consiliul Judetean (CJ) Bacau si Asociatia Euronest au lansat, ieri, un proiect care valoareaza 8,5 milioane de euro si care va salva multe vieti. Asta pentru ca suma va fi folosita la achizitionarea a 4 autospeciale si 5 ambulante.

Lansarea proiectului privind achizitionarea de echipamente de interventie de tip SMURD a avut loc in sala mare a CJ Bacau, in prezenta presedintelui Dragos Benea, subprefectului Gelu Dascalu, gen. de brigada Mihai Simionescu, mass-media si a numerosi sefi de institutii. Regiunii de Nord-Est i-au fost alocate, in cadrul POR – Axa 3, 16,5 milioane de euro. Ca sa poata accesa acesti bani, CJ Bacau, CJ Iasi, CJ Vaslui, CJ Suceava, CJ Neamt si CJ Botosani au format Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest (ADIE). De ce era necesare autospecialele? Conform unui studiu international, "in 2008, rata anuala a incendiilor din Romania era 0,56 la mia de locuitori, sub cea a unor tari ca Italia, Franta sau Germania, dar rata deceselor cauzate de incendii era de 1,88 la 100 de incendii, dublu sau triplu fata de Italia, Spania, Franta sau Austria", a afirmat Alina Popa, manager proiect. In acelasi timp, ca grad de inzestrare tehnica, eram codasi in Europa. Acesta este cel de-al II-ea proiect depus de judetele Moldovei pe Axa 3. Va exista, probabil, si o a treia cerere de finantare.

Vin si autospecialele restante!



Pentru judetul Bacau, primul proiect, cel semnat in 2009, a presupus achizitionarea a 6 autospeciale, dintre care 2 pentru descarcerare. De data asta, vom obtine o ambulanta de reanimare, o autospeciala cu capacitate marita, 4 ambulante de prim-ajutor, 3 autospeciale de descarcerare, care vor ajunge in Moinesti, Onesti si Bacau. In 2009, dupa aducerea masinilor de tip SMURD, s-a inregistrat o crestere a interventiilor de 10 la suta. In acelasi timp, a crescut viteza de reactie, ceea ce arata ca dotarea IJSU a salvat multe vieti. Au aparut, insa, si probleme: "Din motive imputabile producatorului, contractul a fost reziliat si 11 autospeciale nu au mai ajuns la inspectoratele judetene" a explicat Mihai Simionescu, comandant IJSU Bacau. Doua erau pentru Bacau. Proiectul lansat, ieri, valoreaza 8,5 milioane de euro, participarea CJ fiind de 40.000 de euro. "Din fericire sau din nefericire, acest proiect se deruleaza prin POR. Spun din fericire pentru ca el este gestionat, totusi, de autoritatile locale si nu prin vreun minister. Faptul ca sunt implicate autoritati si ADR N-E a permis implementarea lui mai rapida desi, iar acum intru in zona de «nefericire», sunt aproape 4 ani de cand a fost lansat POR in Romania. Din punctul meu de vedere, puteau fi 2 sau 3 ani", arata Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Accesarea fondurilor a durat 4 ani din cauza procedurii de achizitie, care e greoaie. Un alt motiv e lipsa de seriozitate a producatorului, la care s-a referit Mihai Simionescu. ADIE a fost obligata sa reia licitatia pentru achizitionarea autospecialelor cu spuma. Managerul de proiect a dat asigurari ca pana pe 10 octombrie, judetul Bacau va primi cele doua masini restante din primul proiect.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img