Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica programa scolara pentru clasa pregatitoare. In cele patru ore de curs, elevii vor studia opt materii, prin metode adaptate, specifice invatarii prin joc.
Chiar daca micutii nu vor fi notati, prezenta la orele de curs este obligatorie. In cadrul disciplinei Comunicare in limba româna, micutii vor invata sa se exprime in diverse situatii de comunicare. Prin jocuri de cuvinte, cum este de pilda Fazan, cei mici vor invata cuvinte noi, cum sa formuleze enunturi scurte sau sa silabiseasca. Totodata, vor invata cum sa formuleze mesaje despre sine, sa descrie lucruri, sa repovesteasca anumite intâmplari. Tot la clasa pregatitoare, copiii vor lua contact cu manuale si carti si vor confectiona chiar ei mini-carticele si vor invata sa contureze literele. „In urma dezvoltarii competentelor de comunicare elevul va fi civilizat, sociabil, comunicativ, implicat, interesat, creativ”, se arata in programa scolara pentru acest obiect. O a doua materie pe care cei mici o vor studia este Educatie pentru societate. Practic, copiii vor invata sa se comporte in societate si sa coopereze cu cei din jur pentru a rezolva unele sarcini simple de lucru. Acest lucru se va face prin audierea unor cântece, lucru in grupuri, invatarea unor proverbe.
Religia, materie obligatorie
Programa clasei pregatitoare prevede si studierea religiei, sau mai bine-zis, a elementelor comune pentru toate cultele din România. Copiii vor invata valorile religioase, tot prin jocuri de rol sau audierea de rugaciuni sau pilde crestinesti.
Matematica si explorarea mediului vor fi cuplate pentru copiii din pregatitoare. Astfel, spun oficialii din minister, „copiilor li se va dezvolta o atitudine favorabila fata de stiinta si cunoastere in general”. La finalizarea acestei clase, elevii vor cunoaste si utiliza numerele in calcule elementare, vor sti elemente de geometrie si vor putea compara marimi din mediul apropiat prin analogii la propriile masuri. Mai exact, micutii (cei care nu stiu deja!) vor invata sa numere crescator si descrescator pâna la 10, vor sti ce inseamna o multime, vor pozitiona un numar pe axa numerelor, vor sti sa sorteze obiectele pe baza unui criteriu si chiar vor folosi banii in jocuri simple.
Calculator de la sase ani
In programa scolara a fost introdusa, cu titlu optional si disciplina Jocul cu calculatorul. Cei mici vor invata functii de baza ale calculatorului, cum sa il deschida si sa faca operatiuni simple. Ministerul recomanda ca in fiecare sala de clasa sa existe trei –patru calculatoare, cu ecran de protectie sau un videoproiector.
Artele frumoase nu au fost uitate de specialistii din minister. Copii vor face in fiecare saptamâna doua-trei ore de Muzica si miscare. Cei mici vor asculta fragmente din Vivaldi, Mozart sau Enescu si vor cânta ei insisi cântece simple.
La Arte vizuale si lucru manual, parintii sunt invitati sa isi ajute copiii sa mânuiasca foarfecele sau sa aranjeze masa. Tot aici, copiii vor intra in contact cu mestesugurile populare.
La Educatie fizica si sport cei mici isi vor pastra starea de sanatate prin jocuri de miscare si intreceri de minifotbal, minibasket, minihandbal, gimnastica ritmica, dansuri folclorice sau tematice.
Programa scolara se gaseste pe site-ul Ministerului Educatiei. Este supusa dezbaterii publice si poate fi imbunatatita la sugestia parintilor sau cadrelor didactice pâna pe 15 martie.
Andreea Gavrila
O disciplina noua, introdusa de metodologie este Dezvoltare personala. In cadrul acestei materii, copiii vor invata sa invete, vor dobândi competente sociale si civice, vor invata sa comunice in limba materna si chiar li se va insufla spiritul de initiativa si antreprenoriat.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.