Senatorul PSD Sorin Oprescu a afirmat, miercuri, antr-o conferinta de presa, ca reforma sanatatii promovata de ministrul Eugen Nicolaescu reprezinta un exercitiu nedemocratic de hipercentralizare, care a creat haos an sistemul sanitar. „Acest exercitiu nedemocratic de hipercentralizare si neocentralizare a creat un adevarat haos an sistemul sanitar si a avut drept scop decapitarea unor elite”, a precizat Oprescu, adaugand ca PSD asi mentine intentia de a introduce o motiune de cenzura pe aceasta tema, an cazul an care pachetul de legi privind reforma an sanatate ar fi promovat prin asumarea raspunderii Guvernului.
Totodata, Sorin Oprescu a precizat ca reforma an sanatate facuta de ministrul Eugen Nicolaescu, pe care l-a denumit „contabilul portocaliu”, se face ampotriva profesionistilor din sistem si nu ampotriva tarelor din sistemul de sanatate, identificate de Oprescu an hipercentralism si subfinantare. Senatorul social-democrat a tinut sa mentioneze totodata ca, an opinia sa, ministrul Nicolaescu a primit un ordin clar de politizare a institutiilor sanitare si de anlaturare a persoanelor incomode din acest sistem. El si-a exprimat profunda dezamagire an legatura cu „maniera zeflemista” an care ministrul Sanatatii trateaza un domeniu de importanta nationala. Acuzandu-l pe Nicolaescu de faptul ca ancearca sa anvrajbeasca lumea medicala, Sorin Oprescu a precizat ca, prin „aceasta mascarada”, s-a dorit de fapt ca spitalele sa fie subordonate direct ministrului, directorii sa fie impusi la conducerea acestor spitale, iar alegerea directorilor sa aiba la baza doar criterii politice si nu profesionale. „Nicolaescu nu a facut nici o referire la subfinantarea cronica din sistemul sanitar, problema reala cu care ne confruntam de ani de zile si pe care nici un guvern nu a fost capabil sa o rezolve”, a precizat Oprescu. El a comparat anceperea reformei an sanatate cu anceputul unui cataclism si a adaugat ca exista probabilitatea ca ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu sa intre an istorie sub denumirea „Nicolaescu-cataclismicul”. Totodata senatorul PSD a acuzat „demagogia” ministrului Sanatatii care an opinia sa „mimeaza” reforma an domeniul sanitar si care si-a dus „misiunea” la bun sfarsit prin decapitarea conducerilor mai multor spitale, perecum si prin prezentarea „pompoasa” a pachetului de legi privind reforma, an cladirea Palatului Parlamentului. Sorin Oprescu a precizat ca „feudalii” si „coruptia” din sistemul sanitar reprezinta categorii inventate peste noapte de „contabilul portocaliu”. Potrivit senatorului PSD, dovezile care l-ar incrimina se strang an aceste momente, el precizand ca an cursul zilei de miercuri a avut loc cel de-al patrulea control efectuat din data an care a fost demis, cu indicatia expresa de „a-i gasi ceva lui Oprescu”. Senatorul PSD a precizat ca va fi o greseala de neiertat din partea actualei guvernari ca pachetul de legi privind reforma an sanatate sa fie promovat prin asumarea raspunderii.
Sorin Oprescu a identificat totusi si unele aspecte pozitive an cadrul pachetului legislativ, respectiv introducerea cardului european de sanatate si legea medicamentelor, pe care a catalogat-o ca fiind „buna si facuta cu seriozitate”. La randul sau, deputatul PSD Ovidiu Branzan, fost ministru al Sanatatii, a echivalat reforma pe care o face ministrul Nicolaescu cu „o bataie de joc” si cu „o reforma fara fond”. Totodata, Branzan a precizat ca introducerea legilor din cadrul pachetului legislativ va echivala practic cu largirea bazei de impozitare, cu introducerea sintagmei de „co-plata” care echivaleaza cu „a plati” pentru lucruri care aterior se primeau gratis si cu introducerea „pachetului minim de servicii”, care echivaleaza cu faptul ca numarul serviciilor medicale se va diminua an urmatoarea perioada. Ministrul Sanatatii, sustinut de premier si seful statului, a anuntat, marti, ca pachetul de legi vizand reforma sanitara are toate avizele de la ministerele de resort, fiind asteptata o decizie a Executivului privind modalitatea de promovare a acestui set de acte normative. „Pachetul de legi vizeaza reforma sistemului de sanatate din Romania, prin care sa fie asigurata realizarea unui sistem modern si performant, din punct de vedere al practicii medicale si eficient din punct de vedere economic, compatibil cu sisteme similare din Uniunea Europena, pus an slujba cetateanului, din care sa fie eliminate jocurile si conflictele de interese’’, a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu ocazia reuniunii prilejuita de prezentarea formei finale a pachetului legislativ, organizata la Palatul Parlamentului. Pachetul contine 16 legi care fac referire la toate domeniile de activitate din sistem, de la medicul de familie la cel de spital, medicamentele si exercitarea profesiilor medicale, functionarea farmaciilor si transplantul de organe, malpraxis-ul ori taxa pe viciu. Executivul asi propune ca, prin acest pachet de legi, sa amelioreze calitatea serviciilor medicale si sa separe clar atributiile functiilor de conducere fata de cele specifice functiilor profesionale, respectiv antre functia de director de spital si cea de medic.
Din acest pachet a fost scos momentan proiectul legii farmaciei, a carui forma finala va fi stabilita an urma unor consultari antre expertii Ministerului Sanatatii si cei ai Uniunii Europene, avand an vedere o serie de aspecte controversate ale proiectului de act normativ.Scris de Mediafax
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.