„Oppenheimer”, filmul epic despre fabricarea primei bombe atomice, a strălucit în lumina reflectoarelor, adjudecându-și nu mai puțin de 7 premii Oscar, inclusiv cel pentru cel mai bun film, în cadrul prestigioasei gale a celei de-a 96-a ediții a Premiilor Oscar, desfășurată cu fast și solemnitate duminică seara la Hollywood, informează Reuters.
Drama de trei ore, regizată de maestrul cinematografiei Christopher Nolan, s-a bucurat de succesul pe măsură al publicului și al criticilor, încasând impresionanta sumă de 953,8 milioane de dolari și adunând lăudători recenzii.
Actorul irlandez Cillian Murphy a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer, figura cheie din spatele proiectului Manhattan. În același timp, regizorul Christopher Nolan a fost distins cu prestigiosul premiu pentru regie.
„Oppenheimer”, o poveste complexă despre știință, politică și dileme morale, s-a dovedit a fi nu doar o producție cinematografică excepțională, ci și un fenomen de box-office, strângând milioane de spectatori în sălile de cinema și încântând publicul din întreaga lume.
Acesta este primul film regizat de Christopher Nolan care obține titlul suprem de „Cel mai bun film” la Premiile Oscar, consolidându-și astfel reputația de regizor de excepție, cunoscut anterior pentru producții remarcabile precum trilogia „The Dark Knight”, „Inception” sau „Memento”. Într-un discurs emoționant de acceptare a premiului, Nolan a subliniat evoluția continuă a industriei cinematografice și a mulțumit membrilor Academiei Americane de Film pentru recunoașterea sa.
Emma Stone a fost distinsă cu premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul său din comedia neagră „Poor Things”, în care o interpretează pe o femeie înviată din morți. Acesta este al doilea Oscar câștigat de actriță, după cel din 2016 pentru rolul din „La La Land”.
Competiția pentru cea mai bună actriță a fost una strânsă, cu actrița Lily Gladstone nominalizată pentru rolul său din „Killers of the Flower Moon”. Cu toate acestea, Gladstone a pierdut în fața lui Emma Stone, care a impresionat cu interpretarea sa remarcabilă.
În ceea ce privește categoriile pentru roluri secundare, Robert Downey Jr. și Da’Vine Joy Randolph au fost recunoscți cu premiul Oscar. Downey a câștigat premiul pentru interpretarea lui Lewis Strauss, inamicul lui J. Robert Oppenheimer, în timp ce Randolph a fost laureată pentru interpretarea unei mame îndurerate din comedia „The Holdovers”.
Aceste distincții prestigioase au fost acordate prin vot de către membrii Academiei Americane de Film, care numără aproximativ 10.500 de persoane.
Gala Premiilor Oscar din acest an a oferit o platformă nu doar pentru a celebra excelența în cinematografie, ci și pentru a aduce în atenția lumii problemele actuale. Regizorul Jonathan Glazer, câștigător al premiului pentru cel mai bun film internațional cu drama sa despre Holocaust, „The Zone of Interest”, a făcut un apel la pace în Fâșia Gaza în timpul discursului său de acceptare a premiului.
Cu toate acestea, în ciuda momentelor de glorie și solemnitate, gala a fost însoțită și de proteste în jurul teatrului Dolby, unde sute de susținători pro-palestinieni au cerut încetarea ostilităților în Fâșia Gaza.