4 noiembrie 2024

Oportunități unice. Locuri de muncă pentru tineri, la BNR

Absolvenții băcăuani care doresc să urmeze o carieră în domeniul bancar au șansa unui loc de muncă bine cotat la una dintre instituțiile bancare etalon ale României. Este vorba de Banca Naţională a României care a anunțat că, în perioada următoare, va scoate la concurs nu mai puțin de 10 locuri de muncă.

Posturile sunt disponibile în cadrul unui program, derulat de banca centrală, încă din 2001 – Programul Tinerilor Specialişti. Acest program este dedicat absolvenților instituțiilor de învățământ superior cu rezultate academice deosebite obținute în cadrul programelor de master sau doctorat și cu o pregătire solidă în domeniul economic. „Acesta oferă candidaților selectați oportunitatea de formare profesională prin învăţarea practică a operaţiunilor şi politicilor Băncii Naţionale a României şi dobândirea experienței necesare desfășurării activității în domeniile cu specializare ridicată caracteristice unei bănci centrale”, transmit reprezentanții BNR. Pe parcursul celor 20 de ani de derulare a programului, BNR a reușit să selecteze 50 de tineri din rândul sutelor de aplicanți.



Surprize atașate pachetului salarial, „care nu sunt în multe alte locuri”

Pentru participare, persoanele interesate trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții. Astfel, pe lângă deţinerea unei diplome de licenţă, tânărul pretendent va trebui să aibă vârsta maximă de 35 de ani, să cunoască limba engleză și să nu fi fost respins sau admis la interviul final de selecţie în ultimii doi ani de participare la Program. În plus, nu trebuie să aibă antecedente penale și nici să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni.

În cazul candidaților care au rude până la gradul al doilea sau soţul/soţia angajate în Banca Naţională a României, dosarul de participare va fi analizat de către specialiștii Direcţiei Resurse Umane din BNR, în vederea evitării apariţiei unui conflict de interese. Vor avea asigurat un avantaj candidații care au absolvit studii de master ori de doctorat sau care pot dovedi experienţe profesionale relevante. În plus, la selecţia dosarelor, se va ține cont și de rezultatele obţinute de candidat pe parcursul facultăţii, capacitatea de comunicare şi de dezvoltare a relaţiilor interpersonale, capacitatea de analiză, flexibilitatea şi capacitatea de a lucra în diferite departamente ale băncii, precum și de alte criterii. Cert este că angajarea se va face în baza unui instrument psihometric, care determină profilul candidatului.

Practic, candidatul va susţine un interviu comportamental. Reprezentanții BNR promit că, pe lângă salariile competitive pe care le vor plăti tinerilor care vor depăși etapa de concurs, au și alte surprize atașate pachetului salarial, „care nu sunt în multe alte locuri”.

Un an de perfecționare în cadrul structurilor organizatorice din BNR

Candidaţii care au fost declaraţi admişi după etapa de selecţie a dosarelor vor întocmi un eseu, redactat în limba engleză (6.000 – 8.000 de cuvinte), pe o temă care are legătură cu specificul activităţii băncii centrale și cu activitatea direcției menționată în chestionarul de înscriere. „Tema abordată va reprezenta subiectul ce trebuie dezvoltat de către participantul admis după interviul final, într-o lucrare de cercetare pe parcursul perioadei de 12 luni a programului, ce va constitui baza evaluării acestuia la finalul programului de formare profesională”, au subliniat reprezentanții BNR. Multe dintre temele propuse de BNR sunt extrem de actuale, cum ar fi de exemplu „Monedele virtuale – ultimele evoluții și perspective, riscuri potențiale”, „Aderarea la Uniunea Bancară – riscuri și oportunități, „Rolul Fintech în dezvoltarea serviciilor bancare” sau „Globalizarea economiei și riscul de contagiune”. Timp de un an, tinerii se pot perfecționa în cadrul structurilor organizatorice din BNR: Direcţia politică monetară, Direcţia modelare şi prognoze macroeconomice, Direcţia stabilitate financiară, Direcţia reglementare şi autorizare, Direcţia operaţiuni de piață, Direcţia studii economice sau Direcția rezoluţie bancară. La finalul celor 12 luni de desfășurare a Programului, activitatea tinerilor specialiști este evaluată de membrii Comitetului de administrare a Programului.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri