19 ianuarie 2025

„Operațiunea psihologică Belgorod”

„Atacul” asupra zonei de graniță a regiunii rusești Belgorod a fost o diversiune menită să acopere anunțul cuceririi orașului Bahmut/Artemovsk de către ruși.

Pregătirea operațiunii psihologice a fost atentă și ar trebui să ne dea de gândit. Nu de alta, dar s-a dovedit în nenumărate cazuri (vă mai amintiți panica cu prețul benzinei) că suntem total nepregătiți față de astfel de atacuri. Cei care au pregătit diversiunea au pus în practică mai multe elemente care să creeze iluzia unui atac la scară mare, concomitent cu crearea de panică în rândul locuitorilor și a forțelor militare.



Pe lângă atacul armat propriu-zis și operațiunile teroriste de bombardare a populației civile, s-au creat și răspândit informații care sugerau doborârea de elicoptere, evacuarea populației, dezertarea la inamic a oficialilor. Deși atacul a avut loc în proximitatea graniței, s-a creat iluzia unui atac în adâncime, prin lansarea de salve ale artileriei reactive MLRS Uragan. Grupuri de diversiune au încercat să taie electricitatea satelor izolate pentru a tăia liniile de comunicații. S-a început o campanie de teroare în masă cu drone care bombardau diferite orașe, inclusiv Belgorod. Au fost lovite fără discriminare mașini civile și fabrici, cu bombe aruncate din drone.

Au fost lansate canale Telegram false, care pretindeau a fi canalele oficiale ale comunității pentru orașele respective din acea regiune. Aceste canale apoi, citând persoane cu autoritate, au raportat informații despre panică în masă, evacuări etc. O astfel de campanie psyop a implicat transmiterea către mii de oameni a faptului că atacatorii au intrat într-o secție de poliție și s-au deghizat în polițiști ruși. Canalul a îndemnat toți cetățenii din regiune să ia imediat armele și să împuște orice ofițer de poliție pe care îl văd. Au fost create informații false despre forțele rusești care se retrag, avioane și elicoptere rusești doborâte și distruse.

A fost difuzat un interviu cu unul dintre liderii grupului care a declarat că cetățenii din Belgorod i-au invitat de fapt pe membrii grupului, deoarece erau sătui de guvernul rus și doreau ca adevăratele forțe dizidente ruse să le ofere „securitate”. S-a transmis că armele nucleare rusești sunt depozitate în apropiere și riscă să fie preluate de ucraineni. S-au difuzat sincronizat videoclipuri false, produse profesional, care pretindeau că arată un soldat rus capturat, precum și un șef rus de stație de frontieră ucis și biroul său percheziționat. Au tras în mașini, au luat ostatici în case și au ucis/rănit mai mulți civili. Au creat un canal fals pentru orașul Grayvoron și au răspândit dezinformarea că guvernatorul a dezertat către militanți. Cel mai important, canalele rusești Telegram au preluat și retransmis informațiile false, agravând panica.

Astfel de operațiuni psihologice pot provoca haos și dezinformare într-o comunitate sau regiune. Aceste acțiuni au demonstrat eficacitatea lor prin inducerea panică, crearea iluziei unui atac în adâncime și propagarea dezinformării în rândul populației.

Operațiunile psihologice – PSYOPS – nu sunt rezervate doar zonelor de luptă; în România suntem, de peste două decenii, victimele și cobaii unor astfel de operațiuni. Cum le putem depista? E suficient să examinăm atent evenimente recente care au generat o mare dezbatere publică, care au provocat schimbări semnificative în opinia publică sau care au avut un impact major asupra societății.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img