9 ianuarie 2025

Operatiunea „Cristal”. Antifrauda face curatenie printre evazionistii de la Romalion

Inspectorii bacauani de la Directia Regionala Antifrauda Fiscala (DRAF) Suceava au intreprins, recent, un control fulger pe la firmele care desfasoara activitati de comert in centrul comercial Romalion. Verificarea a facut parte dintr-o actiune denumita „Cristal”, derulata concomitent la nivel de tara, prin care nu mai putin de 22 de mari centre comerciale au fost controlate de inspectorii Antifrauda. S-a urmarit, astfel, verificarea respectarii de catre comercianti a prevederilor legislatiei financiar-contabile.

Au intrat in focul controalelor atât operatori economici care comercializau produse alimentare/nealimentare, cât si cei din domeniul comertului de legume-fructe etc. Cum era de asteptat, multi dintre cei controlati au fost gasiti in neregula, stiut fiind faptul ca acea zona comerciala este considerata de Antifrauda drept una cu risc ridicat de evaziune. „Urmare a verificarilor efectuate, inspectorii DRAF Suceava au constatat contraventii pentru sanctionarea carora au dispus aplicarea a 17 amenzi în cuantum total de 26.500 lei”, a declarat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al Directiei Generale Antifrauda Fiscala.



Sanctiunile au fost date fie pentru ca firmele nu emiteau bonuri fiscale sau, daca le eliberau, acestea contineau date eronate, tocmai pentru a evita anumite taxe catre stat, fie pentru ca detineau la unitatea de vânzare sume de bani care nu au putut fi justificate. In plus, comerciantii de la Romalion prinsi in ofsaid au fost sanctionati si pentru ca nu evidentiau in actele contabile toate operatiunile efectuate.

„Curatenia” continua

Reprezentantii DGAF ii atentioneaza, insa, si pe cumparatorii care obisnuiesc sa se alimenteze din acest engros sau din alte puncte comerciale sa solicite si sa se asigure ca primesc si detin, pentru marfurile cumparate, toate actele prevazute de lege (facturi, chitante, avize, documente transport, bonuri fiscale dupa caz), intrucât actiunile ANAF de control si monitorizare se extind pe întregul traseu al bunurilor ce pleaca din centrele engros, pâna la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanturilor de comercializare. In acest sens, inspectorii antifrauda opereaza analize de risc cu privire la comercianti, dar si legate de clientii acestora, în functie de informatiile rezultate din monitorizarea achizitiilor intracomunitare si a importurilor de bunuri.

Astfel de actiuni de control vor continua cu sprijinul Brigazii de interventie rapida din cadrul Jandarmeriei Române, în fiecare zi, pâna pe 25 decembrie 2015, atât în cadrul controalelor operative, cât si al verificarilor documentare si al întâlnirilor cu reprezentantii firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor. Inspectorii antifrauda vor verifica în detaliu activitatea economica si traficul de marfuri din toate complexurile comerciale. Operatiunea „Cristal” va fi reluata la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25 decembrie 2015. (Florentin Radu)

Controale si ieri

Controalele lucratorilor din cadrul ANAF Bacau au continuat si joi, 29 octombrie, la standurile de vânzare en-gros din zona de sud a Bacaului. Dis de dimineata, inspectorii Antifrauda au descins la standurile comerciale de la Bialex, urmarind respectarea legislatiei in vigoare de catre vânzatori. Acestia din urma s-au adunat in fata complexului comercial unde au purtat un dialog cu echipele de control ale ANAF. Ei s-au plâns de lipsa de transparenta a institutiilor abilitate de control si de faptul ca legislatia in domeniu este atât de intortocheata incât le este greu sa-si puna documentele financiare in ordine. (Liviu Maftei)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img