9 ianuarie 2025

Poșta băcăuană ne ajută să plătim căldura

”Operațiunea Cardul” – un succes în județ

De 20 de ani n-au mai fost așa aglomerate oficiile poștale din tot județul Bacău, majoritatea celor veniți fiind beneficiari ai cardurilor de energie care le permite decontarea cheltuielilor cu încălzire. Deși au avut de distribuit și gestionat peste 51.000 de carduri, oamenii din Poșta băcăuană au reușit deja să împartă aproape 50.000. Acum, munca lor este de a-i ajuta pe oameni să facă plățile către furnizorii de energie, înciuda problemele de tot felul cu care se confruntă din cauza problemelor ce țin de neclarități administrative sau imprecizii în evidența locativă.



”Eu și colegii mei lucrăm mereu după principiul respectului față de toți clienții noștri, dar și colaborării cu toate instituțiile. Nimeni, în afară de Poșta Română, nu putea să gestioneze aceste carduri, de la baza de date, la tipărire, împlicuire și distribuire. Dar am reușit să fim de folos băcăuanilor. Suntem un fel de armată care răspunde prezent când e nevoie și ne bucurăm când reușim să rezolvăm asemenea probleme atât de complexe.”

Liviu Ciumeti, director Oficiul Județean de Poștă Bacău

 

Ce facturi achiți cu cardul de energie?

 

* energie electrică

* energie termică în sistem centralizat – în Bacău, cei ce primesc căldură de la Thermoenergy (CET)

* butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus buteliile pentru aragaz folosite la gătit)

* gaze naturale

* lemne pentru foc (exclus lemne de construcții, lemne în vederea prelucrării etc.)

* păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș)

 

Cum folosești cardul?

 

  1. a) Direct la poștaș, la domiciliul beneficiarului, prin mandat poștal. Dacă optează pentru plata la domiciliu, beneficiarii trebuie fie să ceară acest lucru direct poștașului, fie să solicite prezența unui poștaș la domiciliul său, apelând Call Center-ul Poștei Române, la numărul de telefon 031.9966;
  2. b) Prin mandat poștal, la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  3. c) Online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziția beneficiarilor. Solicitarea de plată online poate fi realizată accesând site-ul Poștei Române, posta-romana.ro, la secțiunea “Compensare energie”. Acolo, beneficiarul înregistrează cererea, fiind îndrumat pas cu pas pentru încărcarea documentelor. La final, primește pe e-mail o confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată.

 

Cum poți plăti întreținerea cu cardul de energie?

 

Directorul  Liviu Ciumeti a convocat președinții și administratorii asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău, le-a explicat pașii legali pentru a-i ajuta pe oameni, iar Poșta a încheiat peste 100 de protocoale cu asociațiile din municipiu care sunt clienți ai Thermoenergy (fostul CET). Thermoenergy are circa 13.000 de abonați în municipiu. Dintre aceștia, aproximativ 7.000 plătesc prin asociațiile de proprietari, iar 6.000 au contracte individuale.

Procedura de plată este simplă:

* beneficiarul merge la asociație și primește un certificat de validare a datoriei (o dovadă cu cât are de plătit pentru căldură la zi sau restant)

* cu certificatul, cardul de energie și buletinul/cartea de identitate merge la un oficiu poștal

* pe baza acestor documente, în limita sumei de 700 de lei, se plătește prin mandat poștal suma datorată

 

Și lemnele de foc se decontează

 

Și cei de la sate care se încălzesc cu lemne pot folosi cardul, ei fiind singurii care pot primi banii în numerar. Pentru asta, cei care și-au cumpărat deja lemne trebuie să prezinte buletinul/cartea de identitate, cardul de energie și factura de la firma de unde au cumpărat. dacă nu au factura, este obligatoriu să arate bonul fiscal de la firmă și avizul de însoțire a lemnului cumpărat. Dacă au aceste documente, vor primi banii în mână. În curând, și cei care se încălzesc cu peleți cumpărați de la DEDEMAN (sau de la alt producător) vor putea folosi cardul de energie pentru a-și amortiza cheltuiala, pe baza facturii emise de firma producătoare, care va fi decontată în limita sumei de 700 lei.

 

Cardurile de energie, atât pentru tranșa I cât și pentru tranșa a II-a, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img