-intervenția a fost făcută cu un aparat achiziționat cu ajutorul companiei Dedeman -pacientul este un copil de 12 ani din Piatra Neamț care avea malformații renale
Spitalul Județean de Urgență (SJU) a efecutat o intervenție chirugicală pediatrică în premieră în Moldova și printre puținele de acest gen din țară. Intervenția a putut fi posibilă cu ajutorul unui aparat laser ultraperformant care a permis operarea unei malfomații renale la un copil (băiat) de 12 ani.
Complexul de aparate cu care este dotat SJU pentru intervențiile renale pediatrice ajunge în acest fel la 450 000 euro. „Trebuie să menționăm că intervențiile renale pediatrice sunt foarte rare în țară, că echipa medicală care participă la astfel de operații trebuie pregătită în străinătate și că beneficiile ulterioare pentru pacienți sunt imense. În primul rând că scapă de durerile insuportabile, iar ulterior pot avea după o recuperare rapidă, o viață normală de adult”, a menționat dr. Galinescu Mihai, medic primar chirurgie pediatrică la SJU Bacău.
În mod practic, cu ajutorul acestor instrumente se vor putea efectua intervenții chirurgicale endourologice, care folosesc numai orificiile și căile naturale urinare, fără a mai fi nevoie deloc de incizii. Una dintre aceste intervenții este cea de extragere a calculilor renali sau ureterali, care la copii apar, în marea majoritate a cazurilor, ca o consecință a unor malformații renale. Până în acest moment acești calculi trebuiau extrași laparoscopic sau prin chirurgie deschisă.
Avantajele utilizării laserului în endourologie sunt majore, cu beneficii enorme pentru pacienții pediatrici: sunt extrem de puțin dureroase și permit o recuperare rapida; evită complicațiile legate de incizii – cicatrici, infecții, hematoame etc.; scad riscul reapariției calculilor, mai ales daca este tratată și malformația renală; permit efectuarea de intervenții chirurgicale complexe, prin abord mixt minim invaziv endo-urologic și laparoscopic.
Există, în schimb și câteva dezavantaje, cum ar fi costurile mari pe care le presupune endourologia, atât aparatura inițială cât și consumabile, dar și necesitatea unui echipe medicale cu antrenament și competență de înalt nivel în toate domeniile, începând de la medicii chirurgi (care necesita cursuri în străinătate), medicii anesteziști și personalul de terapie intensivă, personalul blocului operator, a secției, a sterilizării etc. precum și o cooperare extraordinară între acești oameni.
Astfel, acum SJU Bacău are posibilitatea de a trata copiii cu problem renale la cele mai moderne și înalte standarde din lume, datorită ajutorului constant și generos din partea companiei Dedeman, care a făcut achiziția aparatului laser Holmium alături de un ureteroscopul digital flexilbil, ambele Storz, de ultimă generație, în valoare de peste 100.000 de euro.
În lumina acestor evenimente, Sala de conferințe situată la etajul IV al Maternității din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a găzduit vineri, 4 februarie, o conferință de presă la care au participat dr. Mihai Galinescu – medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adina Lupu – director medical SJU Bacău și Georgiana Grigoraș – reprezentanta companiei Dedeman. După explicațiile de specialitate oferite de dr. Mihai Galinescu, Georgiana Grigoraș a subliniat că firma pe care o reprezintă a ales întotdeauna să pună oamenii în centrul preocupărilor și acțiunilor sale. Este de remarcat și faptul că această întâlnire cu presa a fost prima „face to face” de la începutul pandemiei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.