3 ianuarie 2025

Operatia reusita, pacientul mort

20 de ani am auzit intr-una: statul e cel mai prost administrator, statul nu trebuie sa detina firme, nu trebuie sa se implice in economie, statul trebuie, eventual, nici sa nu mai existe. Si s-a facut! In România, ca si in alte tari bananiere, statul nu mai controleaza nimic.

Nu mai detine fabrici, banci, resurse decât in proportii infime. Pentru ca, nu-i asa?!, nu se pricepe. Si cine se pricepe? Cine stie sa faca afaceri, sa invârta motorul economiei, s-o faca sa duduie, sa plesneasca poporul de atâta fericire? Initiativa privata, recte, pietele!



Adica, un fel de “laissez faire, laissez passer” contemporan. Sub paradigma ca pietele se regleaza intre ele si stiu mai bine decât un guvern ce au nevoie si ce nu. Si au stiut atât de bine incât de câtiva ani orbecaim prin crize fara speranta ca vom ajunge la un capat. Desigur, economia a devenit un fel de religie si medicamentul propus este nu renuntarea la liberalizare, ci o si mai mare liberalizare a pietelor.

Numai ca pietele astea nu stiu de mila milioanelor de oameni care ajung saraci lipiti doar pentru ca exista unii care cred ca dogma propovaduita de ei este mai buna decât dogma celorlalti. Pietele nu au sentimente, au doar indicatori de performanta.

România este, probabil, una din cele mai liberalizate piete din Europa. Pentru ca statul nu mai detine pârghiile prin care sa fundamenteze si sa gestioneze implementarea unei strategii. Pentru ca planificarea si gândirea strategica pe termen lung nu sunt pe placul pietelor. Care au nevoie de câstiguri imediate fie ca acestea rezulta din demolarea unor fabrici si vânzarea lor la fier vechi fie din constructia de autostrazi la suprapret.

Desigur, din ecuatie lipsesc oamenii. Oricum, cetatenii au devenit o cantitate neglijabila, atât pentru politicieni, cât si pentru piete.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img