28 decembrie 2024

Onești: Zilele Culturii Călinesciene – Ediția LII

Fundația Națională „G. Călinescu” din Onești anunță organizarea, în zilele de 14 și 15 iunie, a Ediției LII a manifestărilor „Zilele Culturii Călinesciene”. Acestea vor avea loc la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, vineri de la ora 17,00 și sâmbătă de la ora 10,00.

 



În prima zi, însă, vineri – ne-a informat președinta Fundației, prof. dr. Emilia Boghiu -, manifestările vor debuta la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, de la ora 10,00, cu o trecere în revistă a fenomenului cultural la zi, cu o ștafetă a cărților și o ștafetă a revistelor literare și de cultură. În prima ștafetă, Florina Pîrjol va vorbi despre romanul Iorgu” de Adrian Jicu, Adrian Jicu despre Păpădia electrică” de Șerban Axinte, Șerban Axinte despre Sunt liniștită, mi-e frică” de Ștefania Mihalache, Emilia Boghiu despre Petre Ispirescu” de Gabriela Gârmacea și Gabriela Gârmacea despre Trandafir D. Djuvara” de Mihail Dumache. Iar revistele răsfoite și comentate vor fi „Ateneu”, Plumb”, 13 Plus”, Foaia de Cultură Luminile locului” și Divanul”.

 

Programul Zilelor Culturii Călinesciene 2024

 

Vineri – 14 iunie

 

17h – Deschiderea Zilelor, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” – Ediția 52:

Cuvânt înainte:

○ Emilia Boghiu, președinta Fundației Naționale „G. Călinescu”;

○ Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”.

Zilele Culturii Călinesciene – 52

○ Prof. dr. Bogdan Romandaș.

Premiul pentru întreaga carieră: poetului, profesorului, promotorului cultural C. Th. Ciobanu, președinte fondator al Fundației Naționale „G. Călinescu”

○ Reprezentantul Primăriei Onești;

○ Prof. Gabriel-Cătălin Fornica-Livada: Cine este C. Th. Ciobanu.

Călinescu 125:

– prof. univ. dr. Nicolae Mecu, online;

– prof. univ. dr. Lucian Chișu;

– conf. univ. dr. Ioan Dănilă.

Vernisajul expoziției de sculptură – In memoriam Vlad Ciobanu

Concert cameral – Raluca Dobre și Edit Arva

Béla Bartók – Dansuri populare românești pentru vioară și pian;

Johannes Brahms – Sonata a III-a pentru pian și vioară, op. 108;

Jules Massenet – Meditație din opera Thaïs;

Johannes Brahms – Scherzo din Sonata F. A. E. pentru vioară și pian;

Piazzolla – Le Grand Tango (aranjament pentru vioară și pian).

 

Sâmbătă – 15 iunie

 

10h:            Colocviul cu tema Călinescu recitit la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”

Șerban Axinte, Lucian Chișu, Adrian Jicu, Ștefania Mihalache, Ionel Oprișan, Florina Pârjol, Sorina Rîndașu, Iuliana Barna;

Rigoarea academică – In memoriam: Dumitru Irimia, Nicolae Manolescu, Alex Ștefănescu.

 

12h:            Poetul în cetate – cu Șerban Axinte, Ștefania Mihalache, Sorina Rîndașu, Adrian Ierulescu; Alexandru Dumitru, Dan Sandu, Cornel Galben, Ștefania Pușcalău, Cristina Iscru, Constanța Caiter, Doina Ionescu, Ion Moraru, Celestina Mitroiu, Aurica Nistor, Andrei Spoială și „Eminescu 135Provocarea versurilor” – recompense în cărți ale autorilor prezenți și sesiune de autografe.

 

O istorie literară și culturală de 52 de ani

 

Fundația Națională „G. Călinescu” ființează din 30 ianuarie 1992 și este continuatoarea „Societății Călinescu” – mișcarea culturală care – spun membrii ei de – „se agregase încă de la începutul deceniului al șaptelea când, în Onești, tânărul profesor Constantin Th. Ciobanu înființa Cenaclul Călinescu și începea să edifice, cărămidă după cărămidă, viața culturală a unei urbe muncitorești.
Ambiția celui care avea să devină poet, editor, curator, mentor cultural era de a promova realele valori, în toate domeniile artei.”

Din 1969 au fost organizate Zilele Culturii Călinesciene, care au adunat, la Onești, an de an (mai puțin la vreme de pandemie), scriitori de prim rang. Astăzi, Fundația Națională „G. Călinescu” este o instituție nonprofit având ca obiectiv cercetarea și creația în domeniile literaturii, artei și științei, care-și propune continuarea colocviilor care i-au adus consacrarea – fenomen unic în cultura română contemporană, cu o longevitate care exprimă voința și puterea de creație a oamenilor acestor locuri.

Petru Done



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img