La recenta ședință a Consiliului Local Onești cele mai aprinse și ”încrâncenate” dispute au avut loc la dezbaterea Proiectului de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar de la bugetul local pentru unitățiile de cult apartinând cultelor religioase recunoscute din România.
Consilierul local al PSRO, Alexandru Cristea a subliniat de la început ”contextul în care ne angajăm la finanțare” și a menționat faptul că ”suntem în impas financiar cu Primăria municipiului Onești deoarece Ordonanța 114 / 2018 împovărează bugetul local”. El a cerut primarului municipiului Onești ”să dea certitudinea că nu vom fi nevoiți să ne împrumutăm, pentru a duce la îndeplinire obiectivele pe care ni le-am propus.” Alexandru Cristea a făcut o observație asupra faptului că ”în cererile pentru finanțare a unităților de cult sunt informații lacunare, fiind amintite foarte succint denumirile investițiilor pentru viitor de la parohiile oneștene”. În dezbaterea acestui proiect a intervenit și Elena Pașcu Apăvăloaie (consilier local al PNL), ea menționând faptul că ”Ordonanța 82 / 2001 (privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România) prevede ca cererile să fie însoțite de documente – devize de lucrări. Avem cereri fără nici un fel de document justificativ astfel că legalitatea acestui proiect este pusă sub semnul întrebării!” Secretarul Primăriei Onești, Daniel Spânu a lămurit această situație menționând că ”se aprobă finanțarea pe bază de cerere și în termen de 30 de zile urmează să fie aduse toate documentele prevăzute de lege!”
„Când vrei să faci ceva pentru Dumnezeu este foarte greu”
Consilierul local (PNL) Gheorghe Ene a pus lucrurile pe un făgaș normal amintind că ”este o stare de îngrijorare asupra sumelor ce vor apăsa asupra bugetului local, noi consilierii urmărim cum se cheltuie banul public, fapt ce nu ar fi de înțeles că ne-am pune de-a curmezișul”. Cu toate acestea intervenția primarului municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a fost una surprinzătoare. ”Când vrei să faci ceva pentru Dumnezeu este foarte greu! Apar foarte multe piedici, așa-i în viață! Eu îmi fac misiunea cu credință!”, a declarat Nicolae Gnatiuc. Riposta edilului – șef al Oneștiului a fost ”depunctată” de răspunsul liberalului Gheorghe Ene, ce a adus în actualitate și rezultatul usturător al Partidului Social Democrat la alegerile europarlamentare din ziua de 26 mai: ”Nu ați învățat nimic din rezultatul acestor alegeri, luați totul peste picior! Fiți respectuoși!”
„Bisericile sunt ale dumneavoastră!”
Acesta a fost momentul care a adus liniștea în dezbaterea proiectului de hotărâre menționat dar și clarificările pe care le-a evidențiat părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești. El a mulțumit cu recunoștință pentru tot ceea ce s-a realizat în parohiile din localitate cu sprijinul Consiliului Local Onești în anul trecut și a declarat:”Bisericile sunt aici în Onești, ale dumneavoastră! Le puteți vizita și pot fi arătate acte cu tot ceea ce s-a înfăptuit! Dinamismul actual este diferit față de alți ani și vrem să amenajăm locuri unde să își desfășoare activitatea tinerii! Nu suntem damnați, nu cerem ceva ilegal! Suntem oameni ai Învierii și eu personal trebuie să îmi apăr preoții din Onești, din toate parohiile! Singura investiție nouă este Parohia Red, acolo unde avem 9000 de morminte. Am dorința de a fi săvârșită în această parohie Sfânta Liturghie!” În ”aplanarea lucrurilor” au vorbit și consilierii locali Mihaela Geaboc Bădic (ALDE, ea arătând că ”sumele sunt votate pe buget”) și Gelu Panfil (consilier independent). El a afirmat:”Emoțiile de la votul europarlamentarelor din 26 mai s-a propagat și în aceste dezbateri, anul trecut nefiind nici o discuție la aprobarea acestui proiect. Să depășim aceste emoții pentru că problemele Oneștiului sunt aceleași care erau și înainte de alegerile de la 26 mai !” Odată ce au împăcate și lămurite toate lucrurile votul consilierilor locali oneșteni la acest proiect de hotărâre a fost în unanimitate!