15 noiembrie 2024

Compania RAJA a obținut 57,8 milioane de euro (276 mil. lei) printr-un proiect depus în POIM

Onești: bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de apă

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, și directorul general al Companiei RAJA, Felix Stroe, au semnat, pe 9 ianuarie, contractul de finanțare pentru aplicarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020”. Proiectul este finanțat cu 275,6 milioane de lei (57,8 mil. euro), fonduri nerambursabile, din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, Valentin Saghiu.

Prin acest proiect 19.000 de locuitori ai municipiului Onești vor avea acces la apă potabilă și alți 41.500 vor beneficia de servicii de canalizare la cele mai înalte standarde.



„Municipiul Onești va avea cel mai modern sistem de apă și canalizare din România datorită implementării proiectului, localitatea fiind până în prezent în afara Master Planului județului Bacău în ceea ce privește infrastructura de apă, canalizare și epurarea apelor uzate.”
Felix Stroe, director general al Companiei RAJA, cea care asigură furnizarea apei în Onești.

La rândul său, ministrul Ioan Marcel Boloș a apreciat că RAJA Constanța este „un exemplu de bune practici pentru alte companii din domeniu. Mă bucur că echipa de aici și-a folosit experiența și priceperea pentru a-și extinde operațiunile și în afara zonei în care a operat inițial, respectiv județul Constanța. Proiectul investițional demarat în municipiul Onești este un exemplu de operativitate în slujba beneficiarilor din aria de operare”.

Proiectul va fi prezentat și într-o ședință festivă a Consiliului Local Onești în această săptămână. Se va pune accent pe importanța lui în dezvoltarea socio-economică a zonei, pe investițiile în infrastructura de apă, în colectarea și tratarea apei uzate.

Investiții proprii, dar cu ochii pe POIM

RAJA a devenit administratorul serviciilor de apă-canal în orașul de pe Trotuș pe 1 iunie 2017. În vara anului trecut, la doi ani de la preluarea administrării, Felix Stroe a prezentat nivelul modernizării acestora. „De la 1 iulie 2017 – a precizat directorul general – furnizarea apei a devenit permanentă. Un sprijin important a venit de la primarul municipiului și de la Consiliul Local. Am făcut investiții mari și, pentru că încă nu reușiserăm să intrăm în POIM, am făcut investiții din fonduri proprii.”
Până la finalul anului trecut, RAJA a investit la Onești circa patru milioane de euro în modernizări și înlocuiri de rețele, dar a depus și un proiect de finanțare prin POIM. Evoluția acestuia s-a împiedicat de contestații și birocrație. Pentru nepromovarea la timp a proiectului Uniunea Europeană a aplicat unele măsuri, iar RAJA l-a cofinanțat cu un supliment de peste trei milioane de euro. „Vom începe cu lucrările la stația de epurare și la acumularea de apă – a arătat, atunci, Felix Stroe. Sperăm să putem termina într-un an și jumătate acest proiect. Vrem ca sistemul de apă și canalizare din Onești să fie cel mai modern din România”.

Obiective în proiect

În aria proiectului vor fi făcute investiții în următoarele obiective:
– infrastructura de apă pentru o captare nouă pe râul Trotuș
– o stație de tratare ac apei, o stație de clorinare
– o stație nouă de înmagazinare a apei
– o stație de clorinare reabilitată
– 6,9 km conductă de aducțiune nouă
– 4 stații noi de pompare a apei
– 6,78 km rețea extinsă de distribuție a apei potabile
– 18,86 km rețea reabilitată de distribuție a apei potabile
 Investiții în colectarea și tratarea apei uzate:
– 3,4 km rețea de canalizare reabilitată
– 26 km rețea de canalizare extinsă
– 11 stații noi de pompare a apei uzate
– 6,6 km noi de conducte de refulare
– o stație de epurare reabilitată.

Proiectul mai asigură finanțare și pentru Sistemul centralizat SCADA de apă (apă uzată la nivel local și conectare cu cel existent în aria de operare a RAJA) și pentru echipamente și utilaje operaționale destinate operării și întreținerii infrastructurii de apă și canalizare la nivelul ariei de operare a RAJA.

„Ani de zile, apa oneștenilor a fost confiscată de un operator privat, care își desfășura activitatea nerespectând nicio lege. Din cauza acestui operator, Oneștiul nu a beneficiat, în intervalul 2007 – 2013, de niciun euro investit în dezvoltarea sistemului local de utilități. Banii din fostul POS Mediu au venit în județ, dar au ocolit Oneștiul, iar calitatea serviciului public de alimentare cu apă și canalizare din oraș a avut enorm de suferit. La fel și oneștenii.
Ca fost președinte al Consiliului Județean Bacău, mă număr printre cei care au contribuit la deblocarea situației din Onești și la eliberarea orașului de monopolul fostului operator (o firma controlată de feluriți indivizi din Onești și Bacău), un monopol de pe urma căruia avea de pierdut o comunitate întreagă.
De acum, Oneștiul poate privi cu optimism la investițiile cu fonduri europene pentru dezvoltarea utilităților. Felicitări primarului Nicolae Gnatiuc și tuturor celor implicați în proiect!” Dragoș Benea, europarlamentar.

„Proiectul va contribui la dezvoltarea socioeconomică a zonei prin stimularea investițiilor private în aria de implementare, asigurarea accesului la servicii publice de apă și canalizare de calitate, îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a populației și dezvoltarea durabilă a zonei. Suplimentar, datorită implementării proiectului vor fi create 22 noi locuri de muncă.” Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014