23 noiembrie 2024

OMV Petrom preia jumătate din Electrocentrale Borzești

OMV Petrom va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure. 

OMV Petrom va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro. Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.



Oprită, în prezent, la finalul anului 2019, Electrocentrale Borzești a fost vândută, ca parte a procesului de lichidare a Termoelectrica, unor oameni cu vechi state în domeniul energetic. Termocentrala a fost una dintre cele mai mari uzine de producere a curentului electric din România și prima mare centrală de termoficare din țară, ce putea alimenta consumatorii cu abur și energie electrică, fiind situată în cartierul Borzești al municipiului Onești. Construcția ei a început în anul 1953,[fiind prima unitate industriala a cărei construcție a început pe Platforma Petrochimică Borzești, ca urmare a politicii de industrializare. În anul 1956 a intrat în funcțiune primul grup de 25 MW. A urmat ulterior etapa a II-a a ascensiunii acestei unități în perioada 1960-1965, când puterea instalată a ajuns la 235 MW. Unitatea capătă denumirea de Întreprinderea Electrocentrale Borzești; în alcătuirea ei intră și C.E.T. Iași. S-a realizat intrarea în funcțiune, la 30 iunie 1968, a primului grup de 200 MW. A a intrat în portofoliul Renovatio în 2020. 

Renovatio este un proprietar de active de infrastructură, manager și dezvoltator în sectorul energiei regenerabile, care operează de peste 20 de ani. Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat și este proprietarul celei mai mari rețele de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014