Celebrul, de acum, COVID-19 face ravagii peste tot. Toate domeniile de activitate sunt afectate, cel mai lovit în plin fiind turismul. Chiar dacă această ramură nu este reprezentativă pentru municipiul Bacău, coronavirusul a redus la tăcere acest gen de afacere. Hotelurile s-au închis unul câte unul iar viitorul se pare că nu arată foarte bine pentru aceste unități economice. Pentru că și Hotelul Decebal din Bacău s-a închis, am vrut să aflăm mai multe (și am realizat un interviu prin video-whatsapp) de la omul de afaceri Cezar Ivanof, proprietarul hotelului din centrul orașului, care ne-a vorbit despre situația actuală și despre ce va urma.
-Suntem într-o situație în care oamenii par mai mult speriați decât o arată situația…
-Nu-i adevărat. Trebuie să fim foarte atenți pentru că situația poate scăpa de sub control. Se vede foarte clar. Statele care au tratat subiectul superficial acum au foarte mult de suferit. Treaba este foarte serioasă.
-Contextul actual a dus la închiderea afacerilor dvs., atât la Hotelul Decebal cât și la…
-La Hemeiuș (Clubul Sportiv Ecvestru Decebal, n.r.). Ideea este că oamenii vin în continuare pentru că trebuie să avem grijă de animale. Pe proprietari nu poți să-i împiedici să aibă grijă de animalele lor. Sigur, s-au luat măsuri: nu se mai fac lecții pe exterior, nu mai facem aniversări etc. Asta e.
Ne mulăm pe ceea ce se întâmplă și încercăm să nu devenim factor de împrăștiere a virusului. La hotel e cu totul altceva. Este o decizie normală, pe care am luat-o încă de luni, după ce m-am sfătuit cu prieteni din București care sunt manageri la hoteluri foarte mari care mi-au spus au că situația arată foarte clar că nu putem supraviețui altfel. În încercarea de a salva ce se mai poate salva din punct de vedere financiar am suspendat activitatea. Vedem în funcție de legislația care apare ce putem face cu oamenii.
Deocamdată facem curățenie, facem igienizare, niște reparații… și așteptăm să se termine toată nebunia asta. Încercăm să plătim facturile restante, să ajungem cumva pe zero. Sunt impozite de plătit și multe altele, care eu cred că ar trebui amânate pentru că noi nu avem de unde să plătim. Nimeni nu se aștepta la situația asta.
Noi eram în faza de proiectare a unei investiții mari și frumoase pentru că voiam să renovăm tot hotelul. Foarte multă lume avea curaj în perioada asta. Își revenise activitatea, era binișor, nu foarte bine. Foarte bine era înainte de 2008. Și revenise inclusiv apetitul oamenilor de a călători. Acum va trebui să o luăm de la zero în condițiile în care consumatorul va fi mult mai atent.
Nu știu cât va dura și cât de „cifuliți” vom ieși din situația asta. E o problemă foarte mare…
-O problemă la nivel mondial care ne afectează și nu știu cât de pregătiți suntem.
-Este o problemă care a fost greu de prevăzut, deși unii chiar au prevăzut-o. Întrebarea era „când” și toată lumea spera să fie cât mai târziu.
-Iar pe noi ne-a prins nepregătiți…
-Să știți că nu este vina agenților economici. Este vina strictă a Statului. Și cu ocazia asta poate Statul va avea curaj să se reformeze, iar oamenii politici vor avea curajul să schimbe ideologia. Oamenii ăștia ne conduc și iau decizii pentru noi. Din păcate există oameni politici care nu au specializare, nu sunt pregătiți, oameni care dictează legi pentru mediul economic. Nu mi se pare deloc normal. Statul poartă cea mai mare vină pentru ce se întâmplă acum. Faptul că sunt nepregătiți. Eu nu am informații, dar oamenii de stat au informații de la serviciile special care au știut ce se poate întâmpla. Au fost scenarii asemănătoare când a fost Ebola sar SARS-ul… Nu poți să stai și să te gândești că mie nu mi se poate întâmpla. Uite că s-a întâmplat, și ca de fiecare data am fost nepregătiți. Trebuia să avem toate materialele sanitare pregătite.
-Aveți prieteni în mediul de afaceri băcăuani. Care e starea de sprit în acest mediu?
-Toți pe care i-am sunat sunt în aceeași stare de șoc financiar, pentru că s-au redus comenzile, rezervările, s-a redus absolut tot până la zero. Toată lumea e pe pierdere. Probabil singurii care sunt pe plus sunt fabricile de mâncare. Dar și aici cred că vor fi probleme cât de curând cu materia primă.
-Vă gândiți la un scenariu pentru viitor?
-Scenariul este să rămânem cu mintea întreagă și să putem să o luăm de la zero indiferent că asta se va întâmpla peste o lună, două sau trei. Numai că, trebuie să fim conștienți de asta, condițiile vor fi schimbate cu 180 de grade pentru că nici consumatorul nu va mai fi același. Cei mai mulți își cheltuie acum economiile sau chiar intră pe cărțile de credit să-și facă provizii. Până în momentul în care industria se va dezgheța nu vor mai exista călătorii de afaceri, mai ales la noi, în Bacău. Pentru noi, martie și aprilie ar fi fost două luni foarte bune. Pentru că erau activități. Astea ne dădeau speranțe, cifrele erau bune și aveam mari șanse cu planul nostru de investiții. Din păcate, acum trebuie să ne adaptăm și să regândim totul. Acum o vom lua de la zero și va trebui să schimbăm direcția. Trebuie cu toții să regândim strategia de piață.
-Cum vedeți situația dacă veți fi solocitați să cazați personae carantinate?
-Din punctual meu de vedere, soluția pentru așa ceva nu este în centrul orașului. Pentru mine nu este o problemă să pui la dispoziție o locație pentru așa ceva, dar nu în centrul orașului, pentru că poți pune în pericol sănătatea orașului. Într-adevăr, în Bacău, în caz de necesitate nu sunt suficiente spații de cazare pentru carantinare în cele mai bune condiții. Sigur că nu putem spune nu, pentru că e o cauză publică. Chiar nu e nici o problemă, dar ferească Dumnezeu de așa ceva. Sărim în sprijinul comunității cu tot ce putem, dar sperăm să nu ajungem la asta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.