22 octombrie 2024
ActualitateOmagiu lui George Enescu. Marcel Iureș, la Tescani

Omagiu lui George Enescu. Marcel Iureș, la Tescani

Și a fost ziua de 18 august, zi omagiu, zi de poveste și de povestit. Arte împreună, eveniment sumă de evenimente, așa s-ar putea rezuma momentul cel mai așteptat al anului la Tescani.

Dialogul artelor a adus împreună teatrul, muzica, pictura, sculptura, fotografia, într-un omagiu plin de vibrație și emoție adus maestrului George Enescu la împlinirea a 143 de ani de la nașterea acestuia. În deschiderea serii, capela Rosetteștilor din curtea conacului a căpătat dimensiune artistică, găzduind vernisajul expoziției de peisaj  a pictorului Marcel Lupșe la 70 de ani.



Totodată, acesta a lansat albumul „Tescani – locul împărăției”, album ce dezvăluie felul în care artistul simte și trăiește peisajul nepereche al locului. Apoi, în galeria „Ilie Boca” de la parterul Merăriei, a fost vernisată expoziția pictorului Tudor Haschke Marinescu, la 55 de ani. Este mai mult decât o  „Călătorie în plein-air”, așa cum o numește acesta, este și o călătorie prin ani în peisajul de la Tescani.

Evenimentul a continuat în curtea interioară a conacului unde artiștii invitați la Atelierul Tescani 48 și-au expus lucrările realizate în timpul șederii aici. Tot aici, participanții la master-class-ul de artă vocală condus de mezzo-soprana Ruxandra Donose și pianista Alina Pavalache au evoluat într-un spectacol cu momente lirice din repertoriul de operă. Ineditul absolut al serii a fost prezența actorului Marcel Iureș, invitat special al Tescanilor, pentru prima oară aici.

Acesta a citit, în felul său unic, fragmente din „Jurnalul de la Tescani” al lui Andrei Pleșu și un fragment tulburător din Bernard Gavoty – „Amintirile lui George Enescu”. Și nu a fost doar asta. După o plimbare pe aleea de plopi, a acceptat propunerea de a fi parte a unui film document, citind același ultim fragment din „Amintirile lui George Enescu” în sala Oedipe a muzeului.

I s-au alăturat participanți la master- class, acompaniați de pianista Alina Pavalache, cu creații din opera enesciană. Filmul a fost realizat de Ovidiu Ungureanu, invitat al atelierului Tescani 48 și echipa Chromatique, partener al Muzeului Național „George Enescu”. Așa am sărbătorit, în locul atât de iubit de către maestru, ziua nașterii sale.

 Gabriela Ilaș, coordonator proiecte culturale Tescani.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img