Omagiu Eroilor Neamului la Coțofănești

    Comuna Coțofănești, care în timpul Primului Război Mondial a găzduit Regimentul 24 al Armatei României, Comandamentul armatei, unde a venit și generalul Averescu, dar și pe Regina Maria, care și-a transformat aici propria casă în spital de campanie (Centrul spitalelor de campanie de pe Valea Trotușului) a omagiat, joi, 17 mai, de Ziua Eroilor, luptătorii neamului românesc.

    La evenimentul organizat la Monumentul eroilor din fața primăriei au participat deputatul Costel Dunava, primarul Viorel Olariu și col. (retr.) Mihai Purcaru, vicepreședintele Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, dar și ultimul veteran de război din Coțofănești care mai este în viață, Vasile Glodeanu, în vârstă de 96 de ani, cel care a ținut în mâini, pe tot timpul manifestării, cu vădită satisfacție și mândrie, un imens drapel românesc.



    Un pluton de gardă al Asociației Tradiții Ostășești, din București, format din soldați costumați ca în Primul Război Mondial a dat onorul primarului localității, apoi preoții din comună au oficiat un tedeum. La monumentul eroilor au depus coroane de flori preoții parohi, primarul Viorel Olariu și deputatul Costel Dunava, consilierii locali, polițiștii din comună, reprezentanții Școlii Gimnaziale și ai Subfilialei „Cultul Eroilor” și Asociația Tradiții Ostășești.

    Despre însemnătatea evenimentului, la manifestarea moderată de profesorul Gheorghe Ivăncescu, au vorbit Costel Dunava, Viorel Olariu și col. Mihai Purcaru.

    „Am cinstit, la Coțofănești – a spus Costel Dunava –, atât eroii neamului, cât și ziua Înălțării Domnului. Indiferent ce cred alții despre noi, de ce își doresc cei mai puternici pentru noi, datorită eroilor noștri avem ocazia să putem să luptăm și noi împotriva celor care ne doresc răul”. Primarul Viorel Olariu a evocat vitejia poporului român în toate marile încercări prin care a trecut de-a lungul istoriei sale și a subliniat tributul de sânge dat de ostașii Armatei române. Astfel de momente au fost evocate și de col. Mihai Purcaru, care s-a referit și la rolul jucat de comuna Coțofănești în Primul Război Mondial, dar și la nevoia de a întări procesul educativ prin care trece tineretul. La final col. Mihai Purcaru a oferit oficialităților câteva exemplare din cea mai recentă carte a sa, „Basarabia pământ românesc – 100 de ani”, iar celor mai buni doi elevi ai școlii din comună exemplare din revista „Bacăul eroic” a Filialei Bacău „Cultul Eroilor”.

    Elevii Școlii Gimnaziale au prezentat, la final, un bogat program artistic, cu cântece și poezii dedicate memoriei eroilor neamului.

    Tot joi, 17 mai, la Coțofănești s-a constituit subfiliala Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, al cărei președinte a devenit chiar primarul comunei, Viorel Olariu.




    Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.