Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, Garnizoana Bacău și Primăria Oituz au organizat, miercuri, 15 august, în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, un amplu progam de manifestări de omagiere a memoriei eroilor din Primul Război Mondial căzuți pe aceste meleaguri pentru apărarea patriei.
La manifestările care au avut loc în Cimitirele Eroilor din satele Oituz și Poiana Sărată au participat plutoane ale Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi și ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. Garda Drapelului a venit de la Batalionul de Tancuri 630 „Oituz”, tot din Bacău. Lângă militarii veritabili a stat, însă, și un pluton format din elevi ai Școlii Gimnaziale Oituz, care au îmbrăcat uniformele militare ale ostașilor români din Primul Război Mondial. Plutonul a fost oganizat și comandat de col. (r.) Stelian Cojocaru, președintele Asociației de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău.
De asemenea, la eveniment au fost prezenți doi vicepreședinți ai Filialei Bacău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, col. (retr.) Mihai Purcaru și Constantin Dospinescu, dar și președinții unor subfiliale ale asociației, din județ.
Manifestările, moderate de președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, col. (r.) Paul Valerian Timofte, au început la Cimitirul Eroilor din Oituz, unde onorul militar a fost dat primarului Gheorghe Boldea și locțiitorului comandantului Garnizoanei Bacău, comandor dr. Petrică Havreșciuc. Preoții parohiilor ortodoxe și romano-catolică din cele două sate au oficiat slujbe de pomenire a eroilor, iar copii și elevi ai școlilor din comună, îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei Oituz au purtat steaguri tricolore și au susținut scurte programe artistice dedicate evenimentului. Un program artistic a susținut și Corul mixt al Căminului cultural din Oituz, care a împlinit 115 ani, dirijat de profesorul Gheorghe Oprea.
În satul Poiana Sărată a avut loc o manifestare specială și la mormântul Locotenentului Erou Nicolae Macarie, din curtea Bisericii Neamului de aici.
Despre semnificația manifestării și despre importanța omagierii eroilor neamului căzuți pentru apărarea patriei au vorbit, între alții, col. (r.) Paul Valerian Timofte și Istoricul Anton Coșa, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, din Bacău.