23 decembrie 2024

Omagiu de excepție în Marea Trecere

Un eveniment editorial care fusese proiectat de către Mănăstirea Ciolpani și unii scriitori băcăuani, în urmă cu vreo patru săptămâni: lansarea volumului ,,Cuminecare în cuvânt. Apoftegme I”. Autor: arhimandritul Emilian Panait: stareț, ctitor, duhovnic nonagenar. Cu două zile înainte de lansare, soborul Mănăstirii Ciolpani – Buhuși a anunțat plecarea ,,la Domnul a Părintelui Arhimandrit”. Evenimentul a avut totuși loc, în semn de omagiu pentru cel care încă aștepta pe catafalc momentul final din Marea Trecere, înmormântarea.
Un public lipit cu sufletul de apoftegmele Arhimandritului a asistat, la Biblioteca Orășenească ,,George Bacovia” Buhuși, la un moment de rară cinstire a celui care mergea deja pe drumul întâlnirii, ,,față către față, cu Cel pe care l-a propovăduit, cu timp și fără timp, în diferite forme în această lume efemeră”. (Î.P.S. Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului) ,,Mesajul Părintelui Arhimandrit este, și în acest volum, unul tulburător: dacă avem grijă de trup, de ce n-am avea grijă și de suflet?”, a spus preotul prof. Mihai Macovei. ,,Un popor de credincioși este un popor cult. La Buhuși aveți două universități: mănăstirile Ciolpani și Runc. Existența arhimandritului Panait, un model ontologic, un ales, nu este întâmplătoare aici. Dostoievski spunea că o inimă ortodoxă înțelege totul. O asemenea inimă este Arhimandritul. Un efort extraordinar de îndumnezeire lucrează în această carte, o lucrare care realizează fericit echilibrul între sacru și profan”, a continuat criticul și istoricul literar Petre Isachi. ,,Arhimandritul a adus, în acest colț de Moldova, Raiul mai aproape de noi. Modestia și smerenia lui au fost exemplare. Toți cei care au avut șansa să-l întâlnească vor avea ceva de spus despre el.” Sunt vorbele scriitorului Cornel Galben, între altele și un cunoscător al vieții monahale. ,,Arhimandritul, a argumentat poetul Ion Dinvale, este o personalitate atipică pentru ortodoxism; o altă fațetă a severității morale. Într-o țară în care vorbirea a devenit ocupația principală, a fost un om al faptelor și un apărător al celor nenăscuți. Învățătură simplă, caldă, empatică este această carte. Viața acestui om al faptelor a urmat parcă îndemnul «Mergeţi şi propovăduiţi Evanghelia. Dacă va fi nevoie, folosiţi şi cuvintele». Numai dacă va fi nevoie…” În semn de omagiu, poetul a recitat un emoționant poem din creația proprie. Poetul Dumitru Brăneanu i-a zămislit autorului volumului tot un portret de om al faptelor: ,,Păcat că Părintele nu este lângă noi, la această lansare. Dar se află, se va afla mereu printre noi. Din cuvintele Arhimandritului, la Ciolpani a fost construit un templu”. Au emoționat și cuvintele primarului Vasile Zaharia: ,,Trecerea la cele veșnice, în împărăția cea neînserată, a autorului volumului ne-a umplut sufletul de tristețe. Ne rămâne amintirea minunată a duhovnicului și ctitorului de excepție, a chipului său iconic peste care s-a așezat, ca pe chipurile părinților filocalici, teofania permanentă. Îi mulțumim, și acum, pentru zidirile monahale și de suflet, din Buhuși și din țară. Dumnezeu să-i țină sufletul lângă vrednicii apărători ai Credinței!”
Dintre alesele vorbe pe care stavrofora Lucia Chirvase, Maica stareță a Mănăstirii Ciolpani le-a transmis participanților la acest eveniment, amintim: ,,Permiteți-ne să vă spunem că dorința Părintelui și a noastră, a maicilor, este aceea ca acest îndreptar paterical cu învățături ziditoare de suflet, să ajungă la câți mai mulți oameni, atât dintre cei care l-au cunoscut, dar mai ales la cei care nu au ajuns la scaunul de spovedanie al acestui iubitor părinte. Ne referim, în special, la tinerii și copiii din urbea noastră, din toată lumea”.





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img