Olimpiada Națională de Agricultură, în Bacău

Suntem gazdă pentru două domenii importante din competiția „Tehnologii”

La mijlocul acestei luni, mai exact în perioada 22-26 aprilie, Bacăul va fi gazda Olimpiadei Naționale „Tehnologii” – domeniul Agricultură: Creșterea animalelor și Cultura plantelor. O olimpiadă care are în structură și alte domenii distincte (ex. Mecanică, Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, Electric, electrotehnic, electromecanic, Electronică, automatizări, telecomunicaţii, Industrie textilă şi pielărie, Fabricarea produselor din lemn, Economic, administrativ, comerţ, Turism şi alimentaţie, Protecţia mediului, Industrie alimentară, Educaţie tehnologică sau Analiza produselor alimentare), dar pentru care organizatori sunt și alte județe.

„În ultimii 10 ani, judeţul Bacău a mai fost organizator al etapelor naţionale ale acestei olimpiade, dar pe Educaţie tehnologică (clasele V-VIII) și pentru domeniile Electric, electrotehnic, electromecanic şi Electronică, automatizări, telecomunicaţii, în anul 2015. În acest an, vom găzdui cele două domenii specifice Agriculturii, pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a de la liceele agricole şi de zootehnie din toată ţara. Județul Bacău este promotor al performanței educaționale, prin rezultatele obținute de elevii noștri care participă în fiecare an la etapele naționale ale Olimpiadei interdisciplinare tehnice. Ca o recunoaștere a acestui fapt, am fost desemnați ca anul acesta să găzduim faza națională pe domeniile Cultivarea plantelor și Creșterea animalelor”, a declarat pentru Deșteptarea prof. Mihaela Ciuchi, inspector școlar pe învățământ profesional și tehnic la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.



Participanți vor fi din toate județele țării, iar conform noii Metodologii-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare vor fi mai mulţi elevi, deoarece modalitatea de calificare s-a schimbat iar alături de primii clasaţi din fiecare judeţ se mai adaugă încă 15 sau 23 de elevi, în ordinea clasamentului naţional (respectiv acei elevi care au obținut peste 50 de puncte la etapa județeană). În aceste condiţii, în Bacău vor fi prezenţi peste 120 de elevi din colegiile și liceele din întreaga țară, profesorii lor însoţitori, dar şi 20 de membri ai Comisiei centrale.

Organizatorii principali ai etapei naționale pe această olimpiadă din Bacău sunt Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău, Liceul Tehnologic „G.J. Cancicov” Parincea și Liceul Tehnologic „J. M. Elias” Sascut. Deschiderea festivă va avea loc, pe 22 aprilie 2019, de la ora 18.00, în Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Probe și program

În cadrul olimpiadei vor fi două probe: una scrisă care se va desfăşura în spațiul Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău și una practică, în cadrul Liceului Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău. Pe 24 aprilie, în pauza dintre cele două probe, va fi asigurat și un program cultural, prin realizarea unui scurt circuit al judeţului ce include vizitarea Salinei de la Târgu Ocna, a oraşului Slănic Moldova şi a Complexului de la Borzeşti, organizatorii dorind astfel ca toţi participanţii să cunoască și câteva dintre punctele de atracţie turistică din judeţ.

S-au implicat în organizare

Primăria Municipiului Bacău și Consiliul Judeţean au sprijinit organizatorii pentru a intra în contact cu diferiţi agenţi economici şi persoane care pot susține desfășurarea acestui eveniment educaţional din judeţul nostru. Până în prezent cei mai importanţi sponsori sunt: S.C. Transport Public S.A. Bacău care va facilita transportul gratuit al tuturor participanţilor în municipiul Bacău, pe durata desfăşurării olimpiadei, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală Bucureşti.

În urmă cu patru ani, în aprilie 2015, o elevă din județul nostru a fost olimpică națională pe această specializare. Povestea ei a fost prezentată în cotidianul Deșteptarea, la acea vreme. Este vorba despre Ana Maria Botezatu (foto), pe atunci în clasa a XII-a la Liceul „G.J. Cancicov” Parincea, care a luat Premiul I la Olimpiada Națională de Agricultură, domeniul Cultura plantelor, desfășurată la Caracal, în județul Olt, unde au participat 80 de elevi din toată țara. Din păcate, problemele financiare de acasă au determinat-o pe olimpica noastră de la Parincea să renunțe la cel mai mare vis al ei: înscrierea la o facultate de profil (își dorea să urmeze Agronomia în Iași).




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.