Povestea primei ediții a Competiței WorldSkills România, desfășurată la Slănic Moldova, a ajuns la final. Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, reprezentat de coordonatorii proiectului și ai competiției, prof. Simona Șova și prof. Diana Craiu, și agentul economic gazdă – Complex Panoramic Slănic Moldova, reprezentat de managerul Bogdan Șova, au asigurat organizarea evenimentului, unic la nivel național. Bacăul a fost reprezentat la acest eveniment de opt elevi, patru de la Colegiul „N.V. Karpen” și patru de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, care au participat în probe pe calificările ospătar-vânzător în unități de alimentație și bucătar.
Momentul culminant al acestei prime Competiții WorldSkills România, pentru care s-au pus în mișcare toate forțele, l-a constituit Festivitatea de Premiere.
La calificarea bucătar, elevii câștigători sunt:
Premiul I – Georgel Mirel Misăilă, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău
Premiul II – Carmen Alina Dobre, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău
Premiul III – Andreea Dumitrașcu, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău
Mențiune – Ionuț Moisei, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.
La calificarea ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, elevii câștigători sunt:
Premiul I – Dragoș Răuță, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău
Premiul II – Martina Demșa, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău
Premiul III – Petrișor Bârgăoanu, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău
Mențiune – Mihai Valentin Chiașcă, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău.
„WorldSkills România, competiție unică la nivel național până la această dată, pentru calificarea ospătar (chelner) vânzător în unitățile de alimentație și calificarea bucătar, a fost o reală experiență de învățare, deopotrivă pentru elevii competitori și profesorii lor coordonatori, în primul rând pentru că totul a fost organizat sub atenta supraveghere a experților internaționali de la World Skills Belgia. S-a încurajat ideea de performanță, participanților li s-a oferit șansa modificării mentalității și a consolidării cunoștințelor. Rolul acestei Competiții WorldSkills este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt meseriile în societate. Felicitări tuturor și elevilor le dorim să continue povestea meseriei ca brățară de aur”, a declarant prof. Simona Șova, organizatorul Competiției WorldSkills România, ediția I.
Competiția WorldSkills România a fost asistată de partenerii de la WorldSkills Belgia, experți în cele două meserii care fac subiectul competiției (ospătar și bucătar). Scopul proiectului a fost de a consolida capacitatea instituțiilor VET (centre de formare, școli, licee, asociații) de a dezvolta competiții de profesii ca mijloc de promovare a excelenței în formarea profesională și de creștere a atractivității ofertei educaționale.