15 noiembrie 2024

OITUZ: Prinos de recunostinta eroilor neamului

De peste 40 de ani, din 1973 la Oituz, la mijlocul lunii august, sunt comemorati eroii care au cazut pe aceste meleaguri in luptele din Primul Razboi Mondial.

Vineri 15 august, la cimitirele eroilor de la Oituz si Poiana Sarata, a avut loc o noua manifestare emotionanta de a aduce un prinos de recunostinta celor care si-au dat viata pentru apararea patriei.



Primarul comunei Oituz, Ion Osolos a deschis aceasta festivitate mentionând ca “sub comanda generalului Eremia Grigorescu, de aici s-a dat primul ordin de lupta ‘Treceti batalioane române Carpatii’, pentru eliberarea Transilvaniei.

Manifestarile de comemorare ale eroilor din comuna Oituz au menirea de a transmite mai departe dragostea de neam si de tara”.

Senatorul Dan Tataru a evidentiat grija autoritatilor locale pentru omagierea eroilor neamului.”Ei au cazut in Primul Razboi Mondial pentru a putea ca noi sa traim intr-o tara unita, sa nu fim datori nimanui iar cei care nu constientizeaza aceste lucruri, fac o mare greseala”, a mentionat senatorul Dan Tataru.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Ionel Floroiu a subliniat ca “in urma luptelor de la Oituz, Marasti si Marasesti s-a scris istoria moderna a României, tara fiind una faramitata”. Un discurs deosebit de patetic a rostit comandantul Garnizoanei Bacau, Nicolae Grigorie, afirmând:”Fiecare popor isi cinsteste eroii, legând acest fapt de momentele de rascruce ale istoriei.

Pentru ca, eroii cu nume si fara nume, cei care au luptat in transeele de lupta ori au suferit pe patul spitalului, dându- si suprema jertfa- viata, stau la temelia zidurilor istoriei! Sa ii cinstim cu adânca emotie si plini de smerenie, pentru ca binemeritata le este slava!” La manifestarile de comemorare de la Oituz din acest an a fost prezent si comandorul (r) Nicolae Mazare, de la Asociatia Nationala “Cultul Eroilor – Regina Maria” din Bucuresti, care a evidentiat faptul ca “ in Primul Razboi Mondial, alaturi de <> de la Oituz, Marasti si Marasesti a fost si un ‘triunghi al oamenilor’ si trebuie sa o pomenim si pe Regina Maria, care a venit in sprijinul ostasilor români.

Prin acest eveniment de cinstire a eroilor iata ca la Oituz se ofera prilejul românilor de a vedea ca putem fi uniti impreuna”. Generalul de flotila Alexandru Leonov , presedintele Filialei Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi “General Eremia Grigorescu” Bacau a amintit in cuvântul sau de “implinirea in 2014 a 100 de ani de la declaransarea Primului Razboi Mondial si a 70 de ani de când ostirea româna a eliberat, in octombrie 1944, ultima brazda din pamântul tarii, in urma odiosului Dictat din 1940. De Oituz se leaga luptele eroice din anul 1917, care au hotarât victoria armatei române”.

Intr-un gest de deosebit respect Alexandru Leonov a acordat distinctii veteranilor de razboi nonagenari din comuna Oituz si profesorului Gheorghe Oprea, dirijorul Corului Mixt Taranesc din aceasta localitate, pentru traditia cântecului eroic românesc pe aceste meleaguri. Depunerea de coroane de flori la monumentele eroilor de la Oituz si Poiana Sarata a intregit atmosfera festiva a acestei manifestari.

Alaturi de institutiile judetene si din comuna Oituz prezente la aceasta festivitate au depus coroane si reprezentanti ai Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” din Bacau, Onesti, Moinesti, Magiresti. Mentionam ca festivitatea de la Oituz, care a cuprins si un inaltator ceremonial militar, a fost moderata de colonel (r ) Paul Valerian Timofte, presedintele Flialei “Corneliu Chiries“ Bacau a Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” Ion Moraru




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014