Vechea lege a asociaţiilor de proprietari a fost înlocuită prin intermediul unui act normativ care a primit recent aprobarea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, prin noul cadru legal sunt clarificate aspecte legate de folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul blocurilor de locuit sau modalitatea de înfiinţare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, cheltuielile datorate de proprietari, asociațiile de chiriași etc.
În noua formulă, legea include o serie de modificări atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași sau pentru cei care folosesc imobilul cu altă destinație decât cea de locuință.
Pe noua lege, persoanele care au restanțe la întreținere vor putea fi sancționate dur de asociația de proprietari. Cei care au datorii neachitate de mai mult de 3 luni, care depășesc valoarea de 1.900 de lei, nu vor putea să-și vândă proprietatea până nu își onorează obligațiile de plată. Pe viitor, în cazul marilor datornici, asociaţia va avea o ipotecă legală asupra apartamentelor și asupra bunurilor mobile din acestea, pentru sumele restante la plată.
Refuzul executării unor lucrări de urgență se amendează
Nu cred că există imobil în Bacău în care să nu locuiască un Gică-contra, din cauza căruia ceilalți proprietari/locatari/chiriași să nu fi avut de suferit. De regulă, acest Gică-contra refuză accesul în locuință al reprezentanților asociației de proprietari atunci când problema pentru care este solicitat se află la el în casă.
De acum încolo, dacă sunt necesare reparații de urgență și aceste persoane refuză să permită accesul în locuință vor fi amendate cu o sumă cuprinsă între 500 și 3.000 de lei. În locuință, are voie să intre la cerere președintele asociației sau un membru al comitetului executiv, administratorul şi persoana calificată să realizeze lucrările.
Modificări interioare doar cu autorizație
Inconfundabilul zgomot al ciocanului rotopercutor s-ar putea auzi mai rar de la vecini și asta doar pentru că noua lege a asociațiilor de proprietari prevede că atunci când doriți să faceți modificări în casă veți avea nevoie de autorizație. În plus, trebuie să anunțați asociația de proprietari, cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea lucrărilor. Băcăuanii care nu vor proceda astfel riscă amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei.
Noutățile îi vizează inclusiv pe proprietarii care schimbă destinaţia locuinţei și o folosesc ca firmă de apartament. Aceștia vor plăti amenzi mai mari dacă nu respectă legislaţia.
Proprietarii vor fi nevoiţi să obțină aprobări scrise și să încheie cu vecinii direct afectaţi convenţii prin care să declare activitatea ce se va desfăşura în apartament şi numărul de persoane în funcţie de care se vor plăti cheltuielile la asociaţie.
Despre imobilele cu risc seismic
Potrivit acestui act legislativ, proprietarii care locuiesc în imobile încadrate în clasele de risc seismic au obligaţia să ia măsuri ca să reducă riscul la cutremur.
”Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii încadrate în clasele de risc seismic şi/sau afectate de seisme, sunt obligaţi să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor”, se arată în articolul 32, alineatul (5) al Legii promulgate.
Potrivit textului legii, proprietarii sunt obligați deopotrivă să ia măsuri de consolidare şi modernizare a locuinţei, prin „modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor”.