Mai multe societati comerciale care au anuntat Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau ca sunt in somaj tehnic i-au obligat pe angajati sa lucreze. Societatile au fost scutite de plata contributiilor la stat. Legea nu prevede sanctiuni pentru incalcarea ei. ITM i-a inaintat Guvernului câteva propuneri de modificare a legislatiei.
In numar neasteptat de mare de agenti economici din judetul Bacau a recurs la somajul tehnic si beneficiaza in prezent de facilitatile oferite de legislatie. 27 societati comerciale (RAFO, Alcor, Eccor, Teleconstructia etc.), cu aproximativ 1.300 de salariati, s-au inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau ca fiind in somaj tehnic si sunt scutite de plata contributiilor sociale pentru salariati. In realitate, insa, nu toti dintre cei care la sfârsitul lunii februarie au depus documentatia necesara la ITM si-au suspendat activitatea. Mai multi angajati ai unora dintre firmele de constructii care au anuntat ca sunt in somaj tehnic au sesizat ITM-ul ca, de fapt, angajatorii i-au obligat sa lucreze. Controlul intreprins de catre inspectorii de munca in urma acestor semnale au confirmat cele sustinute de catre salariati. “Foarte multi agenti economici, sub umbrela somajului tehnic, si-au desfasurat activitatea aproape normal si, practic, au evitat sa plateasca darile catre stat, a declarat Cristian Cucuian, director coordonator, Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau. Pe parcursul controalelor intreprinse la agentii economici respectivi am identificat persoane care ne-au spus ca au lucrat in februarie si si-au indeplinit integral atributiile de serviciu.”
Legea ii acopera
Dar faptul ca i-a obligat pe salariati sa lucreze in perioada somajului tehnic nu este singura neregula constatata la agentii economici in cauza. Ei nu au prezentat ITM-ului deciziile de intrare in somaj si de incetare a acestuia si nu au consemnat in cartea de munca suspendarea contractului individual al fiecarui salariat. Dar nu au depus nici declaratia pe propria raspundere a administratorului societatii. Doar au informat ITM-ul la sfârsitul lunii februarie precum ca in perioada 1-28 februarie s-au aflat in somaj tehnic. Desi au incalcat prevederile Ordonantei 4/2010 cu privire la somajul tehnic, societatile respective nu au fost sanctionate. Si aceasta pentru ca ordonanta nu prevede nicio masura sanctionatorie. “Din pacate, pentru asemenea situatie nu exista nici prevederea prin care noi sa contestam somajul tehnic la societatile in cauza”, mai spune directorul coordonator al ITM Bacau. In lipsa acesteia, conducerea ITM promite sa monitorizeze toate societatile comerciale care au anuntat ca sunt in somaj tehnic, daca ele respecta legislatia. Totodata, conducerea ITM a inaintat Guvernului o serie de propuneri de modificare a legislatiei referitoare la somajul tehnic. A propus ca intentia de intrare in somaj tehnic sa fie adusa la cunostinta ITM cel târziu in ziua in care devine operabila iar Inspectoratul de Munca sa notifice Finantele in cazul in care societatea comerciala respectiva nu si-a incetat activitatea, pentru a nu fi scutita de achitarea contributiilor sociale. Aflarea in somaj tehnic si respectarea acestuia va trebui sa fie certificata de catre ITM. Certificatul va trebui prezentat la Finante, odata cu declaratia fiscala.