Reprezentantii Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente al UNICEF, Basil Rodriguez si Amirhossein Yarparvar, experti in domeniul sanatatii si nutritiei, au venit, saptamâna aceasta, in judetul Bacau pentru a vedea cum merge proiectul „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”.
Insotiti de Voica Pop si Bobala Koo, din cadrul Biroului UNICEF România, ei au facut, mai intâi, o vizita de lucru la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Expertii europeni au vrut sa afle de la cei direct implicati in proiect cum au lucrat, care au fost provocarile intâmpinate si ce solutii au gasit. Agenda a mai cuprins o vizita la Blagesti si o intâlnire la Consiliul Judetean (CJ) Bacau cu specialistii institutiilor partenere.
La Primaria Blagesti, reprezentantii Biroului pentru Europa Centrala si de Est s-au intâlnit cu autoritatile locale, specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP), ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si cu lucratorii comunitari.
Acestia au explicat cum functioneaza modelul pachetului minim de servicii, de la accesarea mai usoara a serviciilor de sanatate si inscrierea pe lista medicului de familie pâna la obtinerea certificatului de nastere, dar si care sunt dificultatile aparute in plan local.
Tot in Blagesti, expertii UNICEF au vizitat doua familii care beneficiaza de servicii sociale integrate in cadrul proiectului pilot, având posibilitatea de a cunoaste direct efectele furnizarii serviciilor integrate la nivelul comunitatii.
Urmatoarea intâlnire a avut loc la Consiliul Judetean (CJ) Bacau, fiind prezidata de presedintele Sorin Brasoveanu. La discutii au participat reprezentanti ai DGASPC, DSP, Centrului Judetean de Asistenta Educationala, Colegiului Medicilor, Ordinului Asistentilor Medicali, precum si coordonatorii activitatilor locale.
Sorin Birladeanu, director adjunct al DGASPC, a explicat ca, in cele mai multe cazuri, copiii si familiile acestora se confrunta cu mai multe tipuri de lipsuri, motiv pentru care se impune o abordare intersectoriala, asa cum este promovata de modelul serviciilor integrate.
”Este un model pe care-l asteptam de ceva vreme si este ceea trebuie pentru a realiza eficient prevenirea separarii copilului de familie. Modelul trebuie asumat de catre autoritatile publice locale, dar cel mai important este faptul ca am reusit sa facem cele trei sectoare sa colaboreze”, a declarat Sorin Birladeanu.
In final, oaspetii au subliniat faptul ca este pentru prima data când intâlnesc cu adevarat un model de functionare integrata a serviciilor (sociale, educationale si de sanatate si, cu siguranta, sunt tari care si-ar dori sa-l implementeze.
Ce este “Pachetul minim de servicii”?
Pachetul cuprinde o serie de servicii in domeniul sanatatii, protectiei sociale si educatiei care pot fi acordate la nivelul comunitatii, având un caracter universal. Desi poate fi accesat de orice familie, acesta vizeaza in special copiii cei mai vulnerabili si familiile lor.
Prin aceste servicii, se urmareste prevenirea si abordarea timpurie a unor probleme precum violenta, saracia, sarcinile timpurii, bolile ce pot fi prevenite, lipsa accesului la prestatiile banesti, abandonul scolar prin intermediul unei echipe de lucratori comunitari formata din cel putin un asistent social, un asistent medical si un consilier scolar.
Un buget de 5,3 milioane de euro
Pachetul Minim de Servicii are un buget de 5,3 milioane euro si este parte a modelului „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar” – Servicii Comunitare pentru Copii, o iniţiativa finanţata din Granturile Norvegiene (3,3 milioane de euro) şi din fondurile UNICEF (2 milioane de euro).
Prin modelul testat in cele 45 comunitati din judetul Bacau, UNICEF sprijina practic 53.000 copii, inclusiv prin furnizarea de servicii sociale si medicale pentru 19.000 copii si asigurarea accesului la o educatie incluziva de calitate pentru 21.000 copii.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.