25 decembrie 2024

Oaspeti armeni la Târgu Ocna

Cu glasuri calde de copii, care le-au urat bun venit, asa au fost intâmpinati oaspetii armeni care s-au aflat in cursul zilei de duminica, 18 noiembrie, in orasul-statiune Târgu Ocna. Ambasadorul Armeniei in România, Hamlet Gasparian, P.S. Datev Hagopian, Intâistatatorul Bisericii Armene in tara noastra, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlamentul României, scriitorul Vartan Arachelian si alte oficialitati armene s-au aflat in rândul oaspetilor care au poposit in orasul de la poalele Magurii, ei fiind intâmpinati, la Primaria Târgu Ocna, de catre edilul-sef Stefan Silochi si de viceprimarul Marcel David. La aceasta intâlnire a participat Dan Tataru, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului la Ministerul Apararii Nationale, reprezentanti ai comunitatii armene din Bacau si Botosani si alti invitati. Intr-o intrevedere care a avut loc la sala de sedinte a Consiliului Local Târgu Ocna, primarul Stefan Silochi a declarat ca „fata de comunitatatea armeana si de tot ce a realizat aceasta in localitate, exista un respect deosebit si vom sprijini toate actiunile pentru o colaborare fructuoasa”. Arhimandritul Datev Hagopian, Episcopul tuturor armenilor din România a reliefat faptul ca „populatia armeana are o istorie de peste 100 de ani pe pamântul României, fapt ce a facut ca in decursul vremii armenii au amestecat cu acest pamânt toate trairile lor si aceasta tara a devenit patria lor. Aici ma simt ca acasa, in România fiind doua manastiri si 14 biserici armene. Una din aceste frumoase biserici se gaseste la Târgu Ocna, lânga ea fiind si Cimitirul armenesc. Dorinta noastra este de a reusi sa reparam aceasta biserica, in România fiind reparate câteva biserici armenesti si acest lucru se simte in rândul credinciosilor. In planurile noastre se afla pe primul loc repararea Bisericii Armene din Târgu Ocna si dorim sa aducem o cruce-monument. Aceasta cruce am vrea sa fie amplasata la Cimitirul Ostasilor Sovietici din Tg. Ocna, unde este ingropat un maior armean, care a murit in luptele de pe aceste meleaguri. Dorim sa cream o legatura frateasca si calda intre Armenia si acest oras. Când aveti drum prin Armenia sa ne pasiti pragul pentru ca puteti veni ca acasa. Il rog pe bunul Dumnezeu ca orasul Târgu Ocna sa nu fie atins de criza mondiala si in rugaciunile noastre se afla si dorinta ca acest oras sa aiba un viitor frumos”.

Prietenie si infratire



Aflat pentru prima data in orasul- statiune de la poalele Magurii, Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucuresti, a declarat: “Pentru noi este o zi foarte importanta deoarece prietenia româno-armeana de peste 100 de ani nu este intâmplatoare. România a fost primul stat care a recunoscut in 1920 infiintarea primei republici armene si este una dintre tarile ce a semnat Tratatul pentru respectarea drepturilor armenilor iar in 1921 a primit pe teritoriul sau refugiati din genocidul care a avut loc in anul 1915. Atunci 400 de copii orfani armeni au fost primiti la Constanta si dintre aceia multi au devenit cetateni onorabili ai României si si-au dat si viata pentru aceasta tara. In anul 1991, când Armenia si-a redobândit din nou independenta, România a fost prima tara care a recunoscut independenta acestei tari. Aceste lucruri fac parte dintr-o realitate foarte importanta pentru cele doua tari. In acesti 20 de ani s-a cunoscut o foarte buna colaborare intre guvernele noastre, conducatorii acestor tari vizitându-se reciproc de mai multe ori. Noi am inceput in acest an un alt proiect de colaborare pe teritoriul României si am avut placerea de a semna o infratire intre municipiul Roman si orasul armean Dilijan. Alte 5 primarii ale unor localitati din România s-au infratit cu localitati armene si Guvernul României da o mare importanta acestor relatii de colaborare. Este o posibilitate mai buna de cunoastere si daca dumneavoastra va exprimati dorinta de infratire a orasului Târgu Ocna cu o localitate din Armenia, noi suntem gata oricând pentru a face demersuri. Faptul ca la Tg. Ocna este o biserica armeneasca este un element de baza in vederea colaborarii si acest oras poate deveni un loc de pelerinaj al turistilor iar infratirea ar avea un impact foarte puternic si in economia zonei”.

Cu dragoste pentru prezent si viitor

Ca prieten vechi al orasului Tg. Ocna (unde a organizat si un concert Harry Tavitian in Salina), parlamentarul Varujan Pambuccian a mentionat: “Pentru comunitatea armeana din România fiecare loc unde au trait armeni este foarte pretios. Centrul spiritual armean din Tg. Ocna trebuie adus la ceea ce era acesta atunci când aceasta comunitate era puternica. Pe lânga lucrurile care tin de trecut am vrea sa impartim si din ceea ce suntem si facem noi azi. Sa avem preocupari culturale si nu numai. Noi, armenii, peste tot am cerut putin si am dat mult si astfel despre armeni nu se vorbeste de rau, fiind o comunitate iubita. Speram ca legatura noastra sa fie mai puternica si acest lucru se va intâmpla pentru ca fiecare lucru l-am dus la capat”. Primarul orasului Târgu Ocna, Stefan Silochi a multumit cuvintelor frumoase adresate la aceasta intâlnire, evidentiind faptul ca este incântat de propunerea de a infrati orasul Tg. Ocna cu un oras din Armenia. „Vom sprijini reparatia bisericii armenesti din localitate, vom face si aceste schimburi culturale si voi astepta propunerea dv de infratire, pe care o voi supune Consiliului Local”, a declarat edilul-sef al orasului Tg. Ocna in timp ce ministrul secretar de stat Dan Tataru a dat asigurari ca armenii vor avea parte de toata disponibilitatea in ceea ce si-au propus, existând „speranta ca viitorul sa ne deschida niste cai foarte concrete”. Oaspetii armeni au primit in dar volume cu istoria orasului Târgu Ocna si au participat la o slujba religioasa la Biserica Armeneasca, la care s-a sarbatorit hramul acestui lacas de cult. De asemenea, a fost savârsita o slujba religioasa la Cimitirul ostasilor sovietici, unde este ingropat si un erou armean, cazut in luptele de pe meleagurile târg-ocnene.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img