Proiectul Centrului de Cazare Temporara, gata abia anul viitor
O parte din oamenii strazii care ocupa, ca o regula, camera de urgenta a spitalului in special in noptile in care temperaturile sunt cu mult sub 0, vor sta anul acesta tot in containerele Primariei. "Centrul de Cazare Temporara a Persoanelor fara Adapost", ar trebui sa fie gata anul viitor, cu o intârziere de cel putin trei ani de zile.
Consilierii locali au aprobat in sedinta din septembrie transferarea catre Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) Bacau a doua containere tip dormitor, in care sa fie cazate si in acest an, persoanele fara un acoperis deasupra capului. Doar 15 dintre ele vor avea un pat unde sa doarma.
"Aceste containere sunt pe Calea Moldovei, nr.96-98, si au fost folosite sub forma de imprumut si in anii trecuti. Sunt dotate cu instalatii, apa curenta, paturi. Sunt conditii decente de strabatut iarna pentru persoanele care apeleaza la noi si care sunt indrumate sa ajunga acolo", a explicat viceprimarul Roxana Mironescu. Accesul persoanelor va fi permis pe timpul noptii, iar fumatul si consumul de bauturi alcoolice nu va permis in interiorul Centrului. Persoanele cazate vor primi in fiecare zi si o masa calda. Bucataria, sala de mese si grupul sanitar existente deja in Centrul de Protectie Civila vor fi puse si la dispozitia persoanelor cazate in containere.
O solutie de compromis
Oamenii strazii vor fi cazati tot in containere, pentru ca din 2008 incoace, consilierii locali nu au facut decât sa aprobe proiecte pentru viitorul Centru de Cazare Temporara a Persoanelor fara Adapost. De altfel, vorbire s-a facut despre acest proiect inca din campania electorala din 2008, dar fara a se concretiza. Prima initiativa a venit in iulie 2009, dar a ramas in acelasi stadiu, pentru ca exact un an mai târziu, proiectul sa fie depus pentru obtinerea unei finantari nerambursabile prin Programul Operational Regional 2007-2013. Autoritatile locale au solicitat 1 milion de lei de la Uniunea Europeana, urmând ca din bugetul local sa fie pusa la bataie suma de 353 de mii de lei. Totul pentru un centru cu o capacitate de 20 de locuri, proiectat a se ridica pe strada Milcov 9E. Desi s-a dat acordul administrativ, abia undeva spre finele anului s-ar putea semna contractul de finantare. "Este cel mai avansat proiect. Semnarea contractului este de acum doar o formalitate, finantarea este asigurata, iar apoi vom demara procedurile de licitatie", a declarat viceprimarul Dragos Luchian.
Si alte puncte termice sunt pe lista
"Analizam posibilitatea ca o serie de PT-uri dezafectate care au fost transferate de la CET si care se gasesc in cartiere marginase, 2 sau 3, sa fie trecute pe planul de investitie si sa amenajam locuinte de interventie. Acestea ar putea fi folosite si pentru victimele unor inundatii, incendii. Sa fie la dispozitia municipalitatii", a mai spus viceprimarul Roxana Mironescu.
Andreea Gavrila
Centrul modern pentru oamenii strazii va oferi servicii nu doar de cazare si masa ci si asistenta medicala, consiliere psihologica, juridica, socio-profesionala. Aceste persoane ar urma sa fie reintegrate in familie sau in societate cu ajutor lucratorilor SPAS.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.