Jumatate de miliard in buzunarele PNL
Potrivit unui raport al Agentiei Nationale de Integritate, in perioada 2008-2012, la bugetele judetelor, municipiilor si comunelor din România s-au conectat 802 companii private detinute de 190 de consilieri judeteni sau locali. Acestia au accesat fonduri publice de peste 110 milioane lei. 78 de consilieri au fost acuzati de conflict de interese si incompatibilitate. Cele mai multe contracte au fost obtinute de consilierii PSD. Judetul Bacau face exceptie, toti cei trei alesi locali descoperiti de ANI fiind liberali subordonati lui Romeo Stavarache pe vremea când au primit bani de la bugetul local. Mihai Slic (fost viceprimar si consilier local), Ioan Rotaru (consilier local PNL) si Ileana Paduraru (consilier local PNL) au incasat impreuna peste jumatate de miliard de lei. Lucrarile de constructii au reprezentat grosul câstigurilor, in cazul lui Slic si Rotaru aceasta fiind ocupatia de baza. Daca Mihai Slic a plecat cu scandal din PNl pentru a se inscrie in PDL, Rotaru i-a ramas fidel lui Stavarache, chiar daca nu a mai fost impus pe lista de consilieri locali in 2012. Nici Ileana Paduraru nu mai face parte din prima linie a liberalilor bacauani, ea fiind inlocuita de un grup de tineri controlati personal de Stavarache, in frunte cu viceprimarul Mihai Sustac.
Lipsesc doua nume grele
De pe lista ANI lipsesc nume grele ale PNL Bacau, care prin firmele controlate de ei au primit sume importante din bani publici. Este vorba despre Lucian Ciubotaru, consilier local (actualmente consilier judetean si candidat la Parlament), care a beneficiat pentru societatile familiei de numeroase contracte cu Primaria Bacau. Si cumnatul primarului Stavarache, Marius Stanila – director la CET Bacau – este actionar la mai multe firme care au “câstigat” contracte de servicii, unele chiar cu societatea de termoficare locala.
In perioada 2011-2012, ANI a verificat 2.856 de consilieri judeteni si consilieri locali dintre acestia aproape 45% detineau actiuni la companii private sau erau administratori sau aveau soti/sotii care aveau actiunui la firme private. Din 2856 de consilieri judeteni si consilieri locali, 1.240 sunt actionari/administratori la companii private. Cei 1.240 detin in total 2.598 de companii. Inspectorii de integritate au descoperit ca 190 de consilieri judeteni si locali detineau companii care au incheiat contracte pe bani publici. Au fost identificate in total 802 contracte finatate din bani publici cu o valoare totala de 113.743.747 lei, adica aproximativ 25 milioane euro. Dupa finalizarea investigatiilor ANI a determinat ca peste 50% din aceste contracte au fost incheiate in urma unor situatii de incompatibilitate sau conflicte de interese. Altfel spus, exista suspiciuni ca aceste contracte au fost acordate cu incalcarea legii si ca firmele alesilor locali au beneficiat de un tratament preferential.