22 decembrie 2024

„Oamenii au nevoie de incredere”

Interviu cu Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti

– Sunteti singurul primar al unui municipiu din Romania membru al Partidului Conservator. Ce a contat mai mult in optiunea electoratului, partidul sau candidatul?
– Eu spun ca ambele. Cand m-am decis sa candiez la functia de primar, am incercat, cu pregatirea mea de inginer in calculatoare, o profesie in care lucrezi cu date si rezultate exacte, ca si aici lucrurile sa le fac la fel. Si incerc in continuare, in fiecare zi, sa lucrez dupa aceste principii. Am stiut de la inceput ca nu sunt un om al tribunei, insa m-am decis si am zis ca cel mai bine este sa vii in fata oamenilor cu sinceritate, cu cateva idei principale si sa nu ametesti oamenii cu promisiuni, cu slogane pur electorale.
– Au trecut doi ani din primul mandat. Care sunt obiectivele pe care le-ati prezentat moinestenilor si ce ati realizat pana acum?
– Eu am spus in campania electorala doar ceea ce cred eu ca ar trebui facut. Eu m-am bucurat de increderea unei bune parti a electoratului din Moinesti si m-a surprins reactia lor dupa victoria din turul doi al alegerilor. Am inteles atunci ca sperantele lor sunt mari si nu vreau sa-i dezamagesc. Principalul meu obiectiv este sa asigur utilitatile la un nivel decent. Mare parte a municipiului Moinesti, ma refer la zona periurbana, aceea formata din case, traieste mai greu ca la tara. De bine de rau, majoritatea comunelor din jur au beneficiat de fonduri PHARE, de fonduri destinate ruralului, insa municipiul nu a putut accesa asemenea fonduri sau cine ar fi trebuit sa o faca nu a facut-o si ne gasim astazi intr-o situatie deloc comoda pentru acesti locuitori. Nu au apa curenta, nu au canalizare, infrastructura stradala este destul de proasta. Acestea sunt obiectivele actualei echipe de conducere a Moinestiului. Sunt la jumatate de mandat si realizarile sunt tot la jumatate. Am avut prea mare incredere in master-planul de la nivel de judet, pentru apa si canalizare. Eu sunt total dezamagit de cum a evoluat, ma asteptam sa ne miscam mult mai repede, aceeasi situatie este si pe salubrizare. Am avut discutii recente la nivel de judet pentru a vedea care este ultima structura a studiului de fezabilitate pentru Moinesti.

Sperantele noastre sunt banii europeni

– Deci, nu au fost demarate lucrarile nici pana acum.
– Nu, si nici nu stim cand vor incepe. Este vorba de sume mari, de 15 milioane de euro. Mare parte din bani sunt pentru Statia de Epurare existenta, care va fi retehnologizata, si construirea unei noi statii in Cartierul Vasaiesti. O suma mai mica va fi alocata pentru structura de retele din cartierele care nu au absolut niciun metru de canalizare, precum si retele de apa in acele zone. Mai este o alta suma pentru reabilitarea retelei de apa potabila, veche si imbatranita, cu mari pierderi, ceea ce ne-a determinat sa oprim furnizarea pe timpul noptii, deoarece pierderile erau mai mari decat consumul. De altfel, un obiectiv al meu este ca pana la sfarsitul acestui mandat sa nu mai oprim apa, astfel ca moinestenii sa beneficieze de apa 24 de ore din 24.
– Care este termenul de finalizare a acestor lucrari?
– Datele ferme stabilite cu organismele de implementare sunt ca in 2015 toate lucrarile sa fie predate beneficiarilor.
– Bugetul local in acesti ani s-a redus substantial din cauza crizei care a cuprins toate unitatile administrativ-teritoriale, societatile comerciale. Care sunt alte surse pentru finantarea unor investitii, a unor proiecte pe care le aveti in programul dumneavoastra?
– Sperantele noastre se indreapta catre fondurile europene. Am reusit sa accesam si anul acesta am finalizat un program PHARE 2004, de colectare selectiva a deseurilor din Moinesti si comunele Zemes, Solont, Magiresti si Poduri. Apoi, anul trecut am semnat si anul acesta am finalizat proiectul de modernizare a Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal de Urgenta, un proiect de 1,5 milioane de euro, bani europeni si o contributie a Consiliului Local, care va fi inaugurat zilele acestea, in cadrul Zilelor Spitalului Municipal, o manifestare de traditie, cu participare selecta interna si internationala. Mai avem in derulare un alt proiect, tot la spital, de construire a unei Sectii de primire urgente, finantat de Consiliul Judetean, in parteneriat cu Consiliul Local Moinesti, in valoare de peste un milion de euro.



Moinestiul poate deveni oras turistic

– Ati semnat recent Protocolul de predare-preluare in administrare a Spitalului Municipal de Urgenta. Va reusi orasul sa sustina in totalitate un spital de o asemenea anvergura?
– Consiliul Local, municipiul, moinestenii sunt norocosi sa preia un asemenea spital, cu astfel de rezultate. Dupa o analiza foarte serioasa a activitatii spitalului, am constatat ca Spitalul de Urgenta Moinesti a finalizat anul 2009 cu profit si o suma importanta disponibila in cont. De aceea am considerat oportun in Consiliul Local sa dam un nou mandat actualei conduceri, prin desemnarea unui consiliu de administratie care sa sprijine demersurile managerului de acum, doctorul Adrian Cotirlet, astfel incat rezultatele sa fie la acelasi nivel. Trecem printr-o perioada dificila, abia reusim sa achitam salariile angajatilor si sa platim dobanda la creditul pe care il avem contractat cu o banca. Practic nu mai avem multi bani pentru continuarea proiectelor pe care ni le-am propus la inceputul anului sau la inceputul mandatului. Avem speranta ca vom reusi sa facem ceva din putinul pe care ni-l propunem, astfel incat sa venim in asteptarea cetatenilor, practic sa nu cheltuim toti banii din taxe si impozite si din cotele defalcate pe salariile din Primarie. Eu am un punct de vedere clar: trebuie sa limitam cheltuielile cu salariile din buget, cele administrative. Am aprobat noua organigrama si noua structura a serviciilor din subordinea consiliului si a primarului. Am luat niste decizii foarte grele, dar sunt convins ca activitatea in primarie va merge la fel de bine ca si pana acum, cei care au ramas in Primarie au inteles ca trebuie sa acopere si activitatea celor care au fost nevoiti sa plece.
– Domnule primar, de multi ani nu s-au rezolvat problemele ce tin de celebrul hotel, piata agroalimentara, Parcul Bai. Care este acum situatia acestor obiective?
– Sa o luam pe rand. Am verificat la preluarea mandatului actele de vanzare-cumparare a acelei cladiri, incheiat intre Primaria Moinesti si doua persoane fizice. Contractul odata incheiat, mie nu mi-a mai revenit decat sa verific legalitatea acelor documente. Am avut motive sa fac o plangere in instanta, deoarece anumite clauze din caietul de sarcini nu au fost prevazute in contract. Cauza se judeca, este si acum pe rolul instantelor, motivul principal al demersului nostru este faptul ca actualii proprietari nu fac niciun efort pentru finalizarea constructiei, clauza in caietul de sarcini, insa neprevazuta, cum va spuneam, in Contractul de vanzare-cumparare. Este o situatie destul de incurcata, proprietarii nu au bani si nu pot sa finalizeze lucrarile si va trebui sa gasim o solutie, s-a discutat chiar varianta unei rascumparari. Parcul Bai este un obiectiv aflat pe masa de lucru a Primariei. Ni s-a acceptat planul integrat de dezvoltare urbanistica, ceea ce presupune derularea a unor proiecte importante. Unul vizeaza reabilitarea drumului Moinesti – Zemes, apoi reabilitarea unui camin de nefamilisti, care va fi transformat intr-un complex de servicii sociale, vom reabilita Parcul Bai, cu izvoarele de ape minerale, folosite deja de moinesteni dar si de alti doritori. Dupa reabilitare, dupa ce vor fi finalizate analizele de laborator ale apelor, vom putea dezvolta municipiul Moinesti si pe partea turistica. Toate lucrarile vor costa sase milioane de euro, bani de la Uniunea Europeana. Aici facem legatura cu un alt proiect inaintat deja Ministerului Turismului, in valoare de un milion de lei noi, care priveste in principal valorificarea potentialului turistic al municipiului, al zonei. El a trecut de prima faza de evaluare si asteptam rezultatul final, care speram sa fie pozitiv. Sa incheim cu Hala agroalimentara. Anul acesta finalizam studiul de fezabilitate si proiectul pentru acest obiectiv, care va fi unul modern, la standarde europene. Moinestiul are nevoie de aceata piata. Seram ca din fondurile proprii sa incepem lucrarile anul viitor. Este mult de munca in Moinesti, avem planuri, avem proiecte, avem si ceva bani, in urmatorii ani municipiul nostru va arata altfel, va fi mai frumos, va creste confortul, zonele periurbane vor beneficia de utilitati.

Petrolistii sunt pe cale de disparitie

– Moinestiul era cunoscut ca orasul petrolistilor. In jurul lui gravita viata a mii de oameni din zona care isi castigau existenta din foraj si extractie, din prelucrare primara, reparatii, intretinere, proiectare, o forta de munca calificata care dadea noblete acelei profesii. Mai poate fi numit acum Moinestiul Orasul Petrolistilor?
– La ora asta nu cred ca Moinestiul mai este un oras al petrolistilor, pentru ca de mai bine de 10 ani aceasta activitate s-a diminuat dramatic, de la 15.000 de salariati in domeniu, acum mai sunt cu putin peste 1.000. S-a redus productia de titei, s-a eficientizat activitatea, au ramas doar sectoarele profitabile. Pe foraj activeaza o singura societate, una foarte importanta pentru oras, este vorba de Hidraulic SA, cu lucrari in zona, in tara dar si peste hotare. Petrolul a tinut orasul, insa a creat si numeroase probleme, cele mai multe de ordin ecologic, cladiri abandonate, instalatii dezafectate, scoase din uz, mii de kilometri de conducte si instalatii electrice care nu mai sunt folosite, terenuri distruse, atat in extravilan, dar si in intravilan, fapt care pune probleme serioase pentru sanatate, siguranta, dar si pentru aspectul general al mediului. Aici mai intervine un aspect, PETROM nu se mai implica atat de mult in viata comunitatii, nu mai aloca fonduri pentru refacerea infrastructurii pe care o foloseste, nu mai sprijina invatamantul si alte obiective din municipiu. Vechiul consiliu a hotarat sa mareasca taxa de concesiune pe terenuri si de atunci a intervenit o ruptura intre noi si ei, deja suntem in instanta pentru plata acestor taxe. Daca am primi acei bani, bugetul municipiului ar arata mult mai bine si am avea bani pentru proiectele noastre. Eu nu am un hectar de teren liber de sarcini, nu pot sa aloc acel teren pentru o anumita investitie, deoarece este ocupat cu tot ce am spus mai inainte.

Din Moinesti mai pleaca un singur tren

– Domnule primar, aveti un mandat destul de dificil, suntem in plina criza economica, orasul a fost unul monoindustrial, investitii productive destul de mici. Care sunt perspectivele municipiului de pe Tazlau in anii urmatori?
– Eu, sincer, prin tot ceea ce fac, de dimineata pana seara, imi propun sa fac bine, spre binele celor care si-au pus sperantele in mine, nu-i un slogan politic, electoral, deoarece in acesti doi ani am facut foarte putina politica si campanie electorala zero. Sunt in continuare presedintele organizatiei Partidului Conservator din Moinesti, sunt vicepresedinte la judet, insa prin ceea ce fac eu in administratia locala poate fi si o carte de vizita politica. Daca facem doar politica, cu siguranta nu vom reusi sa ne apropiem de oameni, de problemele lor. Ce facem acum pentru oameni este cea mai buna politica. Am fost propus si sprijinit de Partidul Conservator, sunt singurul primar de municipiu din tara al acestui partid si mi-am luat foarte in serios functia. Eu sunt un om deschis, am relatii foarte bune cu toti membrii altor partide, cu institutiile de la nivel de judet, cu prefectul, cu presedintele CJ, cu directorii institutiilor deconcentrate, consider ca trebuie sa avem incredere unii in ceilalti, sa plecam de la deviza ca toti lucram pentru cetatenii judetului Bacau.
– Si o ultima intrebare: cate trenuri mai pleaca din statia CFR Moinesti?
– Un singur tren. Inainte era o activitate continua, plecau trenuri cu marfa, cu calatori, veneau alte garnituri pline. Acum mai pleaca un singur tren, compus din vreo 40 de vagoane cu titei. Atat.

Gheorghe Baltatescu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img