22 ianuarie 2025

Oameni de bine

În preajma fiecărei campaniei electorale se întâmplă lucruri ciudate. De exemplu, apar dintr-o dată o mulțime de cetățeni revoltați, care descoperă brusc ce lucruri nasoale se întâmplă. Că sunt gropi în șosele, că-s crăpați pereții, că e mizerie, că nu sunt condiții, că e periculos, că e bătaie de joc și așa mai departe.

Se întâmplă toate acestea? Bineînțeles că da. Problema este că nu se întâmplă doar în campania electorală, se întâmplă tot timpul. Gropi în asfalt, pereți cu tencuiala căzută, ferestre sparte, mizerie în saloanele de spital, toate acestea există, nimeni nu contesta asta. Dar numai în preajma alegerilor devin subiecte importante, sunt promovate pe rețelele sociale, în discuțiile cetățenilor revoltăți. Care tac suspect restul timpului.



De parcă nu ar mai fi interesați să ne anunțe aceste probleme dacă nu se apropie alegerile. Nu mă îndoiesc de faptul că o bună parte dintre cei care le sesizează sunt onești. Chiar cred că e datoria lor să semnaleze aceste lucruri.

Unii o fac tot timpul anului. Mulți, însă, ascund, după revolta prost disimulată, o seama de interese. În marea lor majoritate, interese politice. La fel cum majoritatea politicienilor își amintesc că au o datorie față de cetățeni doar în campania electorală și ies în stradă să cerșească voturi.

Ce ar mai fi de spus? Că nici unii și nici alții nu învață din greșeli. Că revolta bine dirijată a „cetățenilor” poate determina un vot negativ, dar nu poate dirija votul către un anume candidat. Desigur, când ventilatorul primește marfă proaspătă, împrăștie materialul peste tot. Poate determina votantul să nu-l mai aleagă pe candidatul Puterii dar nu poate determina votantul pe care dintre candidații Opoziției – X, Y sau Z – să aleagă.

Surpriza alegerilor ăstora va fi că, în ciuda campaniei agresive a unora, aceștia să fie bătuți de să le zboare penele de unii care pozează în salvatori ai nației.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img