Sute de localnici din comunele judetului Bacau sunt nevoiti sa traiasca fara bani. Oamenii nu-si gasesc serviciu, iar inasprirea conditiilor de acordare a ajutoarelor sociale le-a luat si ultima posibilitate de a mai avea un venit cat de cat sigur.
Pare greu de crezut, dar sunt localitati din judetul Bacau unde doar 10 la suta din populatia activa este cu adevarat ocupata. Ceilalti incearca sa-si castige existenta din activitati agricole sau cresterea de animale. Pentru altii alocatia copiilor reprezinta singurul venit al familiei. "Este jale, ce sa spun. La mine in comuna daca lucreaza 125 de oameni, din cei 3.400, este mult. Si avem noroc ca este aici spitalul acela si s-au mai angajat femeile ca infirmiere sau asistente. Mai avem asistenti maternali si personal de serviciu pe la scoli. Restul muncesc pe unde apuca. Mai cresc animale, mai pun ceva la camp", spune primarul comunei Ungureni. Nici ajutorul social nu mai reprezinta o varianta. Inasprirea conditiilor de acordare a banilor de la stat a redus la mai putin de jumatate numarul beneficiarilor. "Aveam 340 de dosare, acum mai avem doar 80. Primesc doar cei care au peste 50 de ani si au probleme de sanatate. Am un tanar foarte bolnav, nu are un ochi, nu are degete la un picior si s-a dus la Somaj sa ia adeverinta ca sa poata primi ajutor. A fost trimis sa se incadreze la o societate pe la URA. Dar el e om de angajat? L-am bagat pe medical. Nu are pe nimeni. E singur pe lume. Ce sa-i faci? Pe altul l-a trimis la o ferma de legume de pe Calea Barladului. I se dadea un salariu de 400 de lei. Cat dadea pe abonament, nu mai ramanea cu mai nimic. Si cazuri de-astea tot sunt", mai spune primarul.
Putine locuri de munca
O alta comuna, aceleasi probleme. In Parincea numarul celor care lucreaza este si mai mic. Doar 90 de oameni aduc luna de luna un salariu in casa. "Sunt profesorii, cei care lucreaza pe la primarie, la dispensarul medical, la cel veterinar, la farmacie. Ceilalti sunt zilieri in agricultura sau cresc animale. Nu sunt locuri de munca si sa te apuci sa faci naveta este foarte greu. Am avut o situatie cu o persoana care are noua copii. Era in putere si in loc de ajutor social a fost trimis sa se angajeze. Aici nu are unde. Oamenii nu au unde munci. Asta este adevarul", spune Guta Stiuca, edilul din comuna Parincea. Si aici, numarul celor care primesc bani de la stat a scazut de la 147 la 49 de beneficiari. Ceva mai multi salariati sunt in comuna Horgesti. „Cred ca lucreaza in jur de 20% din totalul persoanelor active. Unii in constructii, altii pe la magazinele din zona sau la societatile de aici”, a spus Ioan Albeiu, viceprimarul comunei. Alte 130 de persoane traiesc din ajutorul social, bani pe care-i primesc numai daca muncesc in folosul comunitatii.
Geta Panaite
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.